Eltitkolt diplomácia: magyar hírek, amiket a külföldi sajtóból tudtunk meg 2017-ben

orban-aliyev

 

Van egy terepe a kormány munkájának, ahol ha nem is lehetetlen, mindenesetre a megszokottnál nehezebb eltitkolni a lépéseit: a diplomácia. Hiszen ha nem is tudósít egy-egy megállapodásról az állami média, a tárgyalópartner hazájában még simán megjelenik arról egy közlemény, ami egy csavar után visszajut hazánkba. Nem meglepő módon a leghevesebben titkolt rész a pénz, azaz hogy mennyibe kerül az adott lépés a magyar adófizetőknek.

 

 

Nagy reményekkel indult neki a magyar kormány az idei évnek: Donald Trump amerikai elnök lett, amitől gyökeres fordulatot vártak sokan az amerikai-magyar kapcsolatokban. Szijjártó Péter már tavaly decemberben arról beszélt, hogy Orbán Viktor hamarosan meghívást kap a Fehér Házba, és erről állítólag nem sokkal később egy Trump-Orbán telefonbeszélgetésben is szó volt.

A látogatásból nem lett semmi, Orbán és Trump nem borultak egymás kebelére. Szemerkényi Réka nagykövetet le is váltották, ráadásul nem igazán kifinomult módon. Washington és Budapest olyannyira nem találtak egymásra, hogy a CEU-ügyből komoly botrány lett a tengerentúlon is.

Őszre pedig már odáig fajult a helyzet, hogy az amerikai külügyminisztérium kiírt egy pályázatot a magyar vidéki sajtó támogatására, kétszázmillió forintot szándékoznak erre a célra költeni. A lépés erősen szimbolikus, értesüléseink szerint a demokráciaépítéssel foglalkozó washingtoni civil szervezeteknél most azon törik a fejüket, hogy ez vajon felhívás volt-e számukra, hogy térjenek vissza Magyarországra – hiszen a rendszerváltás után már egyszer kivonultak, mert úgy vélték, a munkát befejezték.

A helyzet októberre odáig fajult, hogy a magyar kormány fizetett washingtoni  lobbistája hírlevelében már Trump egyik legfontosabb külpolitikai tanácsadóját vádolta azzal, hogy Soros-bérenc.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ezzel szemben kétszer is járt hazánkban az idén, a paksi bővítésre adott hitelt pedig el is kezdte lehívni a kormány. Idén vált biztossá az is, hogy a nagy hévvel bejelentett déli, illetve keleti nyitás csak viszi a pénzt, de hasznot nem hoz. A magyar külpolitika állapotáról és annak okairól Feledy Botond külpolitikai szakértő tanulságos írását érdemes elolvasni.

Nem csoda hát, hogy néhány külpolitikai húzás már magának a magyar kormánynak is olyan ciki, igyekszik nagyobb hírverés nélkül intézni őket. Ám Orbán Ráhel, a magyar miniszterelnök lányának bahreini “tárgyalásai” óta tudjuk, hogy a külföldi sajtóból nagyon sok érdekesség kiderülhet a magyar politikusok itthon nem túlságosan nagy dobra vert üzleti ügyeiről, jövés-menéséről. Tavaly augusztusban szúrta ki a 444, hogy a Bahrein-i Olaj és Gázügyi Hatóság honlapja szerint 2015 szeptemberében Bahreinben járt a “magyar miniszterelnök felesége” és olaj- és gázügyekről, illetve befektetési lehetőségekről tárgyalt. A fotón azonban Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István mosolygott, azaz a tévedés egyértelmű volt. A cikk megjelenése után gyorsan javították a cikket, Orbán Ráhel pedig közölte: magánúton járt Bahreinben férjével.

Olyan diplomáciai hírekből idén sem volt hiány, amelyeket megpróbált eltitkolni a magyar kormány, de azok vagy az újságírók munkájának, vagy a másik tárgyaló félnek köszönhetően mégis nyilvánossá váltak.

1. Azerbajdzsán még mindig jóbarátja a magyar kormánynak

Az MTI-nek sikerült beszámolnia Szijjártó Péter számos, december elején az EBESZ bécsi minisztertanácsi ülésen lezarvart találkozójáról, az azonban kimaradt, hogy azeri kollégájával is írt alá megállapodásokat az oktatás, személy- és áruszállíŧás területén. Minderről a bakui AzerNews jelentéséből értesültünk.

Azebajdzsán azzal került be a világsajtóba szeptemberben, hogy kiderült: offshore cégeken keresztül feketekasszát működtettek, amelyet világszerte kenőpénzek kifizetésére, illetve többek közt luxuscikkek vásárlására használtak. Az egyik érintett offshore cégtől egy magyarországi számlára is érkeztek utalások, összesen több mint kilenc millió dollár értékben – ráadásul épp abban az időben, amikor hazánk kiadta a minap hazájában ezredessé előléptetett baltás gyilkost Azerbajdzsánnak.

2. Széles Gábor a magyar adófizetők pénzéből gyárt majd buszokat Iránban

Széles Gábor decemberben járt Iránban Varga Mihály pénzügyminiszterrel együtt. Azt ugyan Széles a saját lapjában, a Magyar Hírlapban bejelentette, hogy buszgyárat épít Iránban, azt azonban már sem ő, sem az MTI nem közölte, hogy mindehhez a magyar Eximbank ad 162 millió eurós, azaz 50,1 milliárd forintos hitelt Iránnak.

A hírt kiszúró 444.hu szerint a buszgyártás az iráni sajtó szerint két éven belül indulna el. Ez egyételműen arra utal, hogy még semmi kézzelfogható nincs magához a gyártáshoz, se gyártókapacitás, se tervek nincsenek. Az irániak szerint ezer buszról van szó első körben, ami akár kétezerre is bővülhetne, és számítanak arra is, hogy megkapják az Ikarustól a mindehhez szükséges tudást is.

3. Olajat és gázt venne Magyarország Nigériától

A nigériai sajtó írta meg, hogy az országukba akkreditált magyar nagykövet, Dr. Ternák Gábor a nigériai olajvállalat vezetőjénél járt, és jelezte, hogy a magyar finomítók nagyon örülnének a nigériai nyersolajnak, és cseppfolyósított földgázt, LNG-t is szívesen venne hazánk.

Arról, hogy hogyan jutna el hazánkba a nigériai nyersolaj vagy gáz, nem szólt az olajtársaság közleménye – hiszen még a horvátországi LNG-terminál sem üzemel. Nigériának egyébként tényleg sok az olaja, de olyan nagy a korrupció és a káosz ebben a szektorban, hogy még a kormány sem tudja pontosan, mennyi szénhidrogént termelnek ki egy évben.

4. Követséget nyitunk Ugandában

Magyarország követséget nyit Ugandában – adta hírül az afrikai ország egyik lapja, a New Vision. A beszámoló szerint a Külgazdasági- és Külügyminisztérium államtitkára, Dancs Ferenc az ország fővárosában, Kampalában járt, és ott sikerült nyélbe ütni a megállapodást. Ugandában jelenleg nincs hivatalos magyar képviselet, az akkreditált magyar külképviselet Kenyában található.

Dancs és Kutesa arról is beszélgetett egymással, mit tanulhatnának egymástól a menekültválság kezeléséről – Ugandát egyébként az ENSZ a közlemúltban dícsérte meg azért, mert nagyon sok dél-szudáni megnekültet befogadott, és jó körülményeket biztosít nekik.

5. Iránnal együtt, részben magyar hitelből Afrikának szánt atomreaktorokat gyártanánk

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes áprilisban tárgyalt az atomkaranténból épp csak kiengedett Iránnal. Havasi Bertalan akkor az MTI-vel azt közölte, hogy “A találkozó alkalmával aláírták a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és az Európai Unió normáinak megfelelő szándéknyilatkozatot a két ország együttműködéséről a nukleáris energia, elsősorban annak biztonsága területén.”

Az már a Tehran Timesból derült ki, hogy hogy Magyarország és Irán együtt építene kis atomreaktorokat, amelyeket Afrikában és Ázsiában adnának el. A hírt az atv.hu ismertette akkor először, akik azt is kiszúrták, hogy a közös atomerőmű-projekt finanszírozásáról a Mehr News Agency úgy tudja, 85 millió eurós hitelszerződést ajánlott fel Magyarország Iránnak, azaz 26,4 milliárd forinttal járulnak hozzá a magyar bankok az együttműködéshez.

6. Bezár tizennégy kereskedőház

A Keleti- és Déli nyitás nevű külgazdasági irányváltást nagy csinnadrattával jelentette be a kormány, azt azonban már igyekezett nem nagy dobra verni, hogy csaknem az összes, ebben a hullámban megnyitott kereskedőházat bezárta.

Amikor az Átlátszó rákérdezett arra, hogy mi történt, a Magyar Nemzeti Kerekedőház Zrt. nem válaszolt, ám más forrásokból pedig úgy tudjuk, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló Külügyminisztérium volt elégedetlen az állami támogatás nyomán ténylegesen felmutatható eredményekkel.

Végül az Együtt alelnökének, Hajdu Nórának az adatigénylésére erősítették meg a hírt a Külügyminisztérium: az MNKH októberi, illetve decemberi hatállyal megszüntet 14 kereskedőházakat – ötöt Latin-Amerikában, négyet-négyet Afrikában, illetve Ázsiában, egyet Európában. Arról, hogy a kereskedőházakat miért zárták be, továbbra sincs hír.

Kapcsolódó cikkeink

Azeri guruló dollárok Budapesten a baltás gyilkos kiadása idején

Budapestre dollármilliókat utalt, európai politikusokat is korrumpált az azeri rezsim

Az összes afrikai kereskedőházát bezárta a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.

A magyar kormány washingtoni lobbistája szerint Soros György a Fehér Házba is betette a lábát

Nigériai nyersolajat és gázt venne a magyar kormány

Ugandában nyit követséget Magyarország

Kőműves Anita

 

tetszett_a_cikk3

 

 • László Kerekes

  Hülye cikk hülye liberálisokna. Ezekről itthon is lehetett olvasni. Persze nem a geci baloldali újságírók szemét cikkeiből kellene tájékozódni.

  • Max Immelmann

   A Fidesz bértrollját hallottuk.

  • Zoltán Kónya

   Konkrétumokra ennyi csordult ki az agyadból? Szegénykém!

  • László Balogh

   Azért csak elolvastad. Neked szólt?

  • V.M. Varga

   Kik azok a hülye liberálisok és miért azok? Te utálod a szabadságot? Jobbágy szeretnél lenni, akinek az uraság és a pap parancsol?

   • jancsika O1G

    Remélem azért kapsz levegőt ott, Orbán valagában, merthogy kilátni nem látsz ki, az biztos.

    • V.M. Varga

     Jancsika, nagyon csúnyán beszélsz velem, pedig nem is érdemeltem meg. Ez nem szép tőled!

     • jancsika O1G

      Lehet ám, hogy nem is neked akartam válaszolni, hanem egyel fentebb. :-)

  • imi

   legalább valami értelmeset is olvastál nem csak a Lölő lapjait , seggfej

  • József Sipos

   látom kitört belőled a 6 elemi…egyszerre mind.

 • gmihaly

  Hibás a koncepció, mert a hivatkozott orgánumok szekmai kérdésekben nem biztos, hogy hitelesek, elvége ők laikus elemek.

  • hammurabbi

   Aztakurva …..hiteles “Discussion on

   http://mno.hu/

   3 comments

   Sötétség van az osztrák–magyar határ hazai oldalán

   gmihaly

   3 days ago

   Négyszázvalahány éve kezdődött a Habsburgokkal, de Mária Terézia uralkodása óta biztosan.”

   Azahülye Mária Terézia bäszott kiépíttetni a világítást Tiborczékkal……..

   “Móricka osztályában a matektanár leszíd mindenkit és azt mondja:

   – Gyerekek! Olyan buták vagytok, hogy az osztály 50 százaléka meg fog bukni matekból!

   Erre felszólal Móricka:

   – De hiszen nem is vagyunk annyian…” hehee.

 • gmihaly

  Hülye gyerek, feje kerek, egy önjelölt firkász veszett el benned!

  • hammurabbi

   Íme,a jobboldali “értelmiség krémjét “láthatjuk….Köszönöm
   a hsz-od ,könnyeket csaltál a szemembe az értelmi képességed
   csillogtatásával,a stílus maga az ember. Örvendek, hogy egy ilyen
   intelligens, magasan kvalifikált ember leereszkedett hozzám, agymosott
   paraszthoz.Meg persze azt is értem hogy a magadfajta
   IQ lightost miért zavarja annyira az értelem. Szeretnék a szintedre
   süllyedni, de sajnos nem megy,ajh, én hülye, akkor eddig rosszul csinál
   Meg voltunk győződve, hogy a tanulás segít a magadfajtákon, de most
   felhomályosítottál, hogy nem.Ne haragudj, de a te korlátolt jobber értelmi képességeddel nem alkotnék vélemény Az a baj, hogy mindenkit megtanítunk írni….
   Nem sok sikerrel
   És olvasni?
   Hát aztmeg minek?Egyre inkább biztos , hogy a butaság a fő
   oka az egész romlásnak.
   Ó kérem, maradandó emlék a HVG-ben közölt interjúban az Antall-kormány
   Balogh(?) nevű államtitkárának a válasza a kérdésre, hogy hogy dolgozta
   fel, hogy nem vették fel a Színművészeti Főiskola valamelyik nem színész
   szakára:
   “de jó is, hogy nem vettek fel, mert hülye lettem volta a kommunistáknak tanulni.”

  • Requiescat in pace

   Mindig ezt mondta neked anyukád?
   Hát ezért vagy ilyen?!

   • gmihaly

    Mit véded a hülygyerek firkászokat, te hülyegyerek? Nem érdemlik meg.

 • Éva Cseh

  Nagyon jó, összefoglaló cikk. Ajánlom az alacsony vérnyomású egyéneknek. ☺ A hazaárulás fogalmán gondolkodom.

  • Chigusa Ikszláb

   Azon már nagyon régen túl vannak, emlékezetem szerint a forint megshortolása volt az egyik első minősíthető cselekmény.

   • Requiescat in pace

    Meg előtte a rengeteg aknamunka, amit ellenzékből romboltak az ügynökeik útján és a kavarásaikkal.

 • csaba

  még is fényévekkel tartunk előrébb mint 2010-ben.Seggarc.

  • hammurabbi

   Derága orbánseggszolgálatos baro….mindig meg akartam kérdezni, hogy igaz-e az, hogy akik elvesztik valamely végtagjukat vagy szervüket azok érzik sokáig, hogy mint ha még meglenne.
   Te is szoktad érezni még az agyad???
   Vajon kinek a faszát tisztelhetjük kendben humor Harold testvér?
   (humor Harold: olyan emberke, aki azt hiszi magáról, hogy humoros, pedig nagyon nem.)
   Neked sem a tanáraid voltak a hülyék..brhüüüüüüü,…a nemzőid részeg elba….sa…
   Meglepő bejelentést tett Varga Mihály tavaly.
   A magyar gazdaság is túljutott végre a 2008 októberi szinten, vagyis a válságon.

   http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/meglepo_bejelentest_tett_varga_mihaly.593502.html
   Basszátok meg az a 2008-as szint az általatok elátkozott Gyurcsány szintje.
   Az oktatás szegregál, színvonala egyre rosszabb. A szegénység nő, a társadalom kasztosodik. Ma minden korábbinál jobban csak az számít, ki hova születik. A beruházások felpörgésében meghatározó volt az elmúlt időszakban az építőipar, többek között a stadionberuházásokkal, 4-es metró választások előtti átadásával. Mindebben jórészt EU-s finanszírozás állt.
   GDP növekedéssel csak a válság előtti szintre kerül vissza a gazdaság, felzárkózó pályáról szó sincs. Ráadásul eladósodás mellett.
   Az, hogy a simicskák, mészárosok cégei jól teljesítettek, hogy félig átadták a Várbazárt – félig meg nem -, hogy befejezték a 4-es metrót végre, hogy minden létező közteret elkősivatagosítottak, az még nem jelenti azt, hogy ebben az országban érezhető jobblét lenne egy ránk rohadó almatermés miatt a GDP emelkedése.
   Akkor még mindig messze vagyunk, nem? látszik már a béka segge?
   Hét évig egy helyben álltunk!
   https://index.hu/kulfold/eurologus/2016/03/04/het_evig_egy_helyben_alltunk/
   Ez a térkép jól mutatja, hol van a magyar gazdaság helye Európában.
   A kontinens leggyengébbjei közé került Magyarország, amikor azt mérték, mennyit fogyasztanak a háztartások.
   A balkáni államokkal, valamint Törökországgal és Lettországgal került egy szintre Magyarország, amikor az Eurostat a lakosság fogyasztási kiadásait mérte az EU-ban és néhány már európai országban.

   http://hvg.hu/gazdasag/20171214_Ez_a_terkep_jol_mutatja_hol_van_a_magyar_gazdasag_helye_Europaban

   Magyarország a második legnagyobb haszonélvezője az uniós forrásoknak, a
   jelenlegi hétéves periódusban 25 milliárd eurót kap, ami éves szinten a
   magyar GDP 2-3 százaléka – ez több mint a Marshall segély volt a
   második világháború után

   Lehullott az álarc: Magyarország megroppant és nagy bajban van
   Magyarország meglehetősen aggasztó irányt vett, a jogállamiság
   szempontjából megroppant, amely fokozott korrupcióval párosul. Ez egy
   olyan toxikus kombináció, amiből lehet, hogy önerőnkből ki sem tudunk
   jönni –
   https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/lehullott_az_alarc_magyarorszag_megroppant_es_nagy_bajban.652746.html

   ..picit aggaszt ,hogy:.túlterheled az agyad…….,de úgy látom nem bánt holmi gondolkodás…..hehee..

   • Requiescat in pace

    És mindebből mennyit érthet meg ez a véglény?

  • Béla Toller

   Ezt honnan veszed ostoba ember ? Mondd már, miben ?

 • Karakter Karcsi

  reméljük hamarosan a 444 és az index is kitálal azokkal az információkkal amiket kényszeresen elhallgat a bűnöző sorosmaffia hálózatról, és az érdektelen willkommen propaganda erőszakos terjesztéséről :) Szeretettel várjuk a színvallást!

  • hammurabbi

   „Na most Soros György mindenben igazi realista, de abban, hogy nálunk kevesebb lehet 100 éven belül a hülye ember… picit ábrándokat kerget.”
   Kern András 1993-ban,Kern egy látnok . Végülis elmondta hogy milyen buta tájékozatlan A legtöbb magyar ember
   Eddig úgy tudtam, hogy a hülyéknek kétszer, a komplett hülyéknek háromszor kell elmondani valamit, hogy megértsék, megjegyezzék.
   Már van egy újabb kategória.A Fidesz hívőknek naponta háromszor kell ugyanazt elmondani.

   https://mno.hu/belfold/soros-terv-olyan-van-csak-nem-ugy-ahogy-orban-elkepzeli-2418543

   Csaxólok a link azért van mert abban van az információ..mint a tojásban az élet
   ….heheee…ami nem uaz mint a fejedben lévő orbánseggszolgálatos
   szellemi sötétség …hehee..
   Aztán gyere máskor is ,jó röhögni az ilyen seggbuta orbáseggdugaszokon heheee…úgy szól a mondás:
   “INKÁBB SZIDJÁK az EMBERT MINT SZERVILIS BUTASÁGA MIATT KIRÖHÖGJÉK”! höhöö…

   • Karakter Karcsi

    Jól vagy amúgy? :) Menj feküdj le picit…ébredés után hátha lekopik a hályog, aztán rájössz, hogy kis megvezetett birka vagy te is. A fideszt is gondolom divatból utálod :) Elvégre mindenhonnan az folyik, hogy a Fideszt utálni kell :)

    • raja szaro

     Buzi te a fideszbol elsz biztos

     • Karakter Karcsi

      Buzi? Miért gyűlölködsz? Kérlek ügyelj a szádra és az érzelmeidre, amit a hazug pénzmédia kavart fel benned…nem kell elhinni mindent amit írnak. Manipuláltak, és a birkákhoz tartozol, de ez ellen csak te tehetsz :) Sok sikert!

    • Marta Brash

     Es az megvan, hogy rendorsegi nyilatkozat es vegzes van arrol, hogy NINCS SOROS -TERV???? Mert ha ez a pici info meg nem jutott volna el hozzad, akkor csak nyugodtan ird a baromsagaidat a nemeletezo Soros-tervvel kapcsolatban,… Pont annyira kirohogteted magad, mint a Gazdaallat….:)

     • Karakter Karcsi

      Nézz körbe mi történik. Nevezd akár minek. Hivatalosan nyilván nincs ilyen ütemterv a hivatalban, mert ilyet bevallani egyenlő lenne a bűncselekmény bevallásávsl, de ha elolvasod a híreket, körbenézel, visszamész 2015ig és elolvasod a soros alapitványok nyilatkozatait akkor egyértelművé válik, hogy valamiért mindennél fontosabbnak tartják az afrikai – arab migránsok csempészésének legalizálását. A törvények nem érdeklik őket, nem érdekli őket hogy 700 millio europai nem kér belőlük. Beleszólnak a politikába, holott semmi közük hozzá. Ne légy birka.

  • Requiescat in pace

   Te félanalfabéta fidióta!
   A cikkb témájához nem tudsz hozzászólni, ugye?

   • Karakter Karcsi

    Hozzá szóltam. Pont a cikk témájához. Birka

 • raja szaro

  Làttom it is a normalis probal vitazni a fudeszes csurhevel

  • Karakter Karcsi

   Téged amúgy egy ilyen botka féle gombbelemmel működtetnek? Vagy mivel üzemelsz? Esetleg kaptál pár forint alamizsnát valami soros féle mafiaszervezettől?

   • Janos Kocsis

    tapló karcsi