Bezárás
Egyéb

Korrupcióinfó: Hadházynak is pénzért ad közadatot az állam

Vagyis pénzért sem. Az LMP-s képviselő adatigényléséért felszámolt díjat beszedte a gazdasági tárca, de a kérdéseket csak részben válaszolta meg. Hadházy Ákost az érdekelte, hogy nyerhetett három cég is uniós pénzt ingatlana bérbeadására, és miért nincs az adott telkeken nyoma érdemi tevékenységnek.

Újabb példa arra, hogy gazverte, lelakatolt ipartelepekre adtak pénzt a hamburgi adófizetők. Hadházy Ákos, az LMP országgyűlési képviselője szokásos heti korrupcióinfóján egy szikszói ipartelepet mutatott be.

„Nem tudtunk meggyőződni, folyik-e gazdasági tevékenység a három helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan-együttes területén. Kettő kapuja használaton kívülinek tűnt, a harmadikat mintha használnák, még felújított mérlegház is áll a területen” – jellemzi a környezetet a politikus.

A három ingatlant 2013-ban ugyanazon a napon adta el a Hajdúsági Gabonaipari Zrt. három kisvállalkozásnak. Szintén ugyanakkor 9-10 millió forint körüli összegű hitelt is ráterhelt a telkekre a Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet. A három vevő, egy gödöllői, egy soltvadkerti és egy encs-abaújdevecseri kft. még az ingatlan megszerzése előtt pár hónappal 9-10 millió forint uniós támogatást nyert el „ingatlan bérbeadása és üzemeltetése hosszú távra” címen.

Hadházyt elsősorban az érdekelte, hogy jól látja-e, valóban bérbeadásra kapták-e a pályázók a pénzt. Erre válaszolt is a Nemzetgazdasági Minisztérium, méghozzá igennel. A további kérdésekre, például, hogy Milyen technológiai fejlesztéseket, korszerűsítéseket valósított meg ez a három projekt, mismásoló feleletet kapott.

Holott az NGM 16 ezer forintra le is húzta a képviselőt az adatigénylés teljesítésének költségei címén.

A három nyertes cégnek papírforma szerint nincsen köze egymáshoz. Alaposabban elmélyedve azonban a tulajdonosi háttérben kiderül, kettőnek a tulajdonosai kötődnek a Szatev Zrt.-hez, az ATEV fehérjefeldolgozó botránycég leányvállalatához.

Rádi Antónia

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nincs kitömve állami hirdetésekkel, és nem akarjuk a Fidesznek ajándékozni nemzetstratégiai érdekből. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom