Korrupcióinfó: ukrán migráns-nyugdíjasokért lobbizik Kósa Lajos

Montázs: korrupcioinfo.hu
Montázs: korrupcioinfo.hu

 

Ukrán nyugdíjasok magyar foglalkoztatására kapott közpénz-százmilliókat egy cég, amelyhez kötődő személyek Kósa Lajos családjával üzleteltek nemrég, amúgy pedig a munkaszövetkezet-bizniszben utaznak. Kósa terjesztette a parlament elé a nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvényjavaslatot.

 

 

Kósa Lajos és Harrach Péter jegyezték pár hónapja a nyugdíjas szövetkezetek létrehozásáról szóló jogszabályt. A szövetkezetek a munkaerőhiányt nyugdíjasok aktivizálásával oldanák meg. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szokásos heti korrupcióinfóján olyan összefüggéseket mutatott be, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy eloszlassák a talányt: honnan eredhet Kósa friss aktivitása szociális-szövetkezet ügyben.

Az új törvényt nyomban megszületése után a kormányszócső Magyar Időkben méltatta a hasonló struktúrában régóta működő diákszövetkezetek érdekképviseletét vezető Fiák István.

Fiák még tavasszal eladta Tocó-Pece Üzletviteli Tanácsadó és Ingatlanhasznosító Kft. nevű cégét Porkoláb Gyöngyikének, Lajos feleségének. Két gyermekük, Anna Sára és Eszter Zsófia a kft. ügyvezetői lettek. A Tocó-Pece árbevételt alapítása óta egyszer sem termelt, saját tőkéje ugyanakkor 115,7 millió forintot tett ki, eszközállománya pedig közelíti a 140 milliót a tavalyi beszámoló szerint.

A Diákészben felülreprezentáltak a Meló-Diák-csoport munkaerőkölcsönző-hálózat tagjai. Fiák e hálózathoz tartozó Meló-Diák Holding Zrt. igazgatósági tagja. Egy másik Meló-Diák csoporttag, a Meló-Diák Alföld Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja a debreceni Mátyás László.

Mátyás László, Fiák István és Kósa tavaly közösen hakniztak egy iskolaszövetkezetes előadáson a tusványosi szabadegyetemen.

Mátyás ügyvezető és közvetett résztulajdonos a Horizon2020 Munkaerő Szervező és Foglalkoztatás Fejlesztő Nonprofit Kft.-ben. Erről a cégről írta nemrégiben a Magyar Nemzet, hogy tavaly, pár héttel a bejegyzése után 450 millió forint támogatást nyert el a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból „ukrán állampolgárok hiányszakmákban történő foglalkoztatása” című projektjére.

A napilap által megismert dokumentumokban az állt, hogy a Horizon2020 a támogatási szerződés megkötése után nyolc napon meg is kaphatott 180 milliót. A többit két részletben kapta – vagy kapta volna – a cég, feltéve, hogy elősegíti tavaly 750, idén pedig a vállalt 4500-ból legalább 1500 ukrán munkavállaló elhelyezkedését. A szerződésben visszafizetési kötelezettség is szerepelt. A gazdasági tárca ugyanakkor nem válaszolt arra a megkeresésre, hogy mennyi teljesült a cég vállalásából és hol tart a kifizetés.

Hadházy mostani kutakodásában egy a fenti céghálóhoz kötődő Keleti Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetre is bukkant, ami kapcsán meg is jegyezte: a nyugdíjas szövetkezetek tagságának nem feltétele a magyar állampolgárság.

„A dolog annak fényében még aggasztóbb, hogy az ukrán nyugdíjasok Magyarországra hozatala jelenleg már tömeges gyakorlat a Hír TV riportja szerint. Ha ugyanis egy ukrán állampolgárnak magyarországi bejelentett lakcíme van, márpedig lesz neki, a határ mellett tömegek vannak bejelentve egy-egy ingatlanba, akkor egy több évtizedes szovjet-magyar egyezmény alapján a magyar állam fizeti a nyugdíját. Mégpedig annyit, amennyi egy magyar állampolgárnak jár” – hangsúlyozta Hadházy.

A politikus azt gyanítja, Czeglédy Csaba szombathelyi MSZP-s politikus elleni, a Czeglédy érdekeltségében álló iskolaszövetkezetek tevékenységét firtató büntetőügynek nem is a politikai lejáratás volt fő célja, hanem kivonni a piacról a konkurenciát.

Rádi Antónia

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Péter István

  Ez bizony, sötét rágalom és hazugság.

  • ,,TIBORC,,

   Mert??? Miért rágalom?? Pusztán a tagadás,nem érv ! Kifejtésre vár!

   • Fodor Mariann

    Hagyd, ez hülye, megzavarta azt a grillcsirkényi agyát a sok ellenzéki hazugság! Hol van olyan, amit itt írnak, h elég bejelentkezni egy itteni ingatlanba és már jár is a magyar nyugdíj? Sehol! Ahhoz ide kell költözni úgy, h a kinti életedet teljesen felszámolod! Lemondod a nyugdíjadat, a társadalombiztosításodat és munkakönyvvel kell bizonyítani a munkában töltött éveket. Egyébként meg nem Orbánék hozták ezt a rendeletet, de most jó beléjük kötni emiatt. Érdekes 10 éve egyik mosott agyú sem pofázott érte!
    De nem kell foglalkozni ezzel, majd ezt is szépen le fogják rendezni Orbánék úgy, ahogy eddig mindent csak ők rendeztek az országért!
    Az ilyen hülyék meg elmehetnek a pcsába!

  • http://magyar-polgar.webnode.hu/ orsós mussolini

   Te egy csökött agyú fidióta vagy. FideSS a primitív propagandájával kilúgozta az agyadat. Gondolom nagyon szégyenkezik miattad a családod.

 • agics maria

  Mi a baj ezzel? Jöjjenek, kell a jó munkaerő!!

  • Ferenc Solymosi

   ennyire buta nem lehetsz, ezek az ukránok magyar lakcímet vásárolnak, és magyar nyugdíjat kapnak, a Te befizetett járulékodból, holott ők agy fillért sem fizettek a magyar kasszába, agy már nem létező országgal –cccp-60 éve kötött szerződés alapján!!–a gyurcsání–bajnai kormány már előkészítette a szerződés eltörlését, de a fityesz leállította, na vajon miért??? a cikk megadja a választ—korrupció–az elmúlt ciklusban nem hoztak olyan törv. ami ne a korrupcióról szólt volna

   • Bálint Hézső

    Pontosan erről van szó!

 • Sötétség

  Valamire el kell költeni a Mr.20%-ból összegyült milliókat. Talán Kósa is tojást árult
  mint Lázár szülei. Persze Kósának ehhez semmi köze mint a budai villához.
  Mégtöbb LED világitást ! a fejekbe.