Kerti törpe lett Kossuthból: megtaláltuk a Parlament mellől kiakolbólított szoborcsoportot

Kossuth az Orczy-kertben
Kossuth az Orczy-kertben

 

Az állami emlékezetpolitika hullámzása nem szokott jót tenni a hazai köztéri szoborállománynak, nem kerülhette el a sorsát az ország főterén álló Kossuth-emlékmű sem. Az 1952-ben felállított szoborcsoportot azonban nem beöntötték, hanem igazi posztmodern húzással viccet csináltak belőle.

 

 

2011 júliusában fogadta el az Országgyűlés a Kossuth tér átalakításáról szóló határozatot, amelynek értelmében „visszaállítható a tér képzőművészeti arculatának 1944. előtti állapota”. A határozat ezzel megpecsételte a tér északi oldalát uraló Kisfaludi Stróbl-féle Kossuth-szobor sorsát is, ez ugyanis 1952-ben került oda, az addig ott álló Horvay János-féle Kossuth-szobor helyére.

Horvay szobrát 1927 novemberében, Horthy Miklós kormányzó jelenlétében avatták fel, beszédet Apponyi Albert gróf mondott. 25 évvel később ennek helyére a kurzus hivatalos művészeinek élvonalába emelt Kisfaludi Stróbl Zsigmond Kossuth-szobrát Révai József miniszter, a Politikai Bizottság tagja avatta. Az 1944-es állapot rekonstrukciójaként a térre került szobrot pedig 2015-ben Áder János és Kövér László.

A két Kossuth-szobor tehát – esztétikai minőségétől függetlenül – erős politikai jelentéseket hordoz.

A szoborcseréről, akárcsak a tér átalakításáról, sem szakmai, sem társadalmi diskurzus nem volt – igaz, ahogy a késő Kádár-korból ránk maradt Károlyi-szobor eltávolítása sem váltott ki tömegreakciókat, úgy a Rákosi-korból itt maradt Kossuth-szobor kiakolbólítása is bonyodalom nélkül, rendben lezajlott.

2013 tavaszán a szobor eltűnt a Kossuth térről, és egy időre nyoma veszett.

Annyit lehetett tudni, hogy a kormány eredetileg Esztergommal akarta barterben elcserélni, a Parlament körüli térrekonstrukcióhoz ugyanis kellett volna a várostól a Magvető szobra, amelyik az eredeti, 1934-ben felállított Tisza-szobor része volt. Csakhogy Esztergom a Kossuth-szobor helyett némi készpénzre tartott igényt, így a Magvető végül 40 millióért cserélt gazdát – a Kossuth-szoborról viszont nem volt semmi hír.

Hosszas keresés után végül sikerült megtalálni, és rekonstruálni a szobor útját. A kudarcot vallott esztergomi elhelyezési kísérlet után egy 2015. szeptemberi – amúgy az előző évi költségvetési maradvány felhasználásáról szóló – kormányhatározat (1681/2015) rendelkezett a szobor sorsáról: e szerint a kormány „egyetért a Kossuth Lajos emlékműnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen történő elhelyezésével”, és 160 millió forintot biztosít a felmerülő költségekre.

Időközben a szobor vagyonkezelői joga a nemzeti vagyonkezelőtől (MNV Zrt.) átkerült az Országgyűlés Hivatalához, majd a hivatal ruházta azt át a kormányhatározat alapján 2016 tavaszán a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre (NKE). Az egyetem pedig 2016 végén 62 millió forint értékben szerződést kötött az Opus-Stone Kőipari Mérnök Bt-vel a szobor restaurálására.

A dokumentum melléklete részletesen leírja a szoborcsoport állapotát és az elvégzendő feladatokat, csak arról nem beszél, hogy mi is lesz pontosan a szoborral. A munka 2017 nyarára elkészült, és az,

ami maradt a Kisfaludy Strobl művéből, néhány hete megtekinthető az NKE parkjává („Ludovica Campus”) átminősült Orczy-kertben.

Az emlékművet természetesen még a bontáskor a Kossuth téren szétszedték, majd az egyes figurákat külön-külön restaurálták, hogy aztán újra felállítsák őket: arról biztosan nem a restaurátorok tehetnek, hogy

a végeredmény az eredeti szoborcsoport paródiája lett.

Vagy tudatosan csináltak viccet a műből, vagy a 160 milliós projektben nem volt keret egy szobrász/művészettörténész bevonására, ezért a legjobb szemű kőműves döntött az alakok elhelyezéséről.

A Kisfaludi Strobl-féle kompozícióban nagyjából egy vonalban álló alakok közül emelkedett ki a karjával a Parlament kupolája felé mutató Kossuth. Az Orczy-kertben a mellékalakok és maga Kossuth is lekerült lényegében a talaj szintjére, ami már önmagában is nevetségesen ormótlanná teszi az eredetileg több méter magasan álló alakokat.

Kossuth a Parlamentnél még 9 méter magasról nézett le a tér népére – új helyén olyan közel került a nézőkhöz, hogy a néptribun kancsalnak látszik, és minden tagja idétlenül vaskos.

Még zavarba ejtőbb az alakok egymáshoz képesti elhelyezése: az eredeti kompozícióban a bal szélen álló nőalak most Kossuth mögé került, ráadásul háttal a szónoknak. Így megfordítva a kilépő nő egyértelműen az ellenkező irányba indul, mint amerre a forradalom vezérének karja mutat – ez az anya a gyerekével látványosan ott hagyja az agitáló népvezért.

 

Nő háttal Kossuthnak
Nő háttal Kossuthnak

 

Drámai hatása ennek csak azért nincs, mert

Kossuth lendületes karmozdulata egy kazánházat jelöl ki irányként.

Hasonló jelentést kap a honvéd, aki Kossuth mellől a háta mögé került, ráadásul kilencven fokkal el is forgatták. Így most ő is hátat fordít a főalaknak, és hátrafelé tekint, a néző meg azon lamentálhat, hogy most vajon a dezertáláson morfondírozik, vagy csak bizonytalan, hogy jönnek-e a többiek.

 

Hiába mutogat
Hiába mutogat

Az összevissza mozduló alakok, a széttartó tekintetek a káoszt és a bizonytalanságot jelenítik meg, nem azt az egy pont felé mutató lendületet, ami az eredeti kompozíciót jellemezte.

Persze nézhetjük az egészet jelentés nélküli játéknak is, ormótlan bronzfigurák véletlenszerű csoportjaként, az egykori Kossuth-emlékmű térbeli elhelyezése is mintha erre utalna: az egykor az ország főterét domináló szoborcsoport talapzat nélkül szinte eltűnik a két futballpályányi üres térség végében, a kert bejárata felől nézve aprócska bronz Lego-figurákat látunk.

 

Kerti Kossuth
Kerti Kossuth

 

Cserébe viszont a Kossuth téren a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. Kossuth-kompozícióját csodálhatják az arra járók: miután Dombóvár nem adta az oda került, eredeti Horvay-féle Kossuth-szobrot, a kormány a Kőfaragó Zrt-vel elkészíttette a szoborcsoport másolatát, és ez került a szétszedett Kisfaludi Stróbl-féle Kossuth helyére.

Az Orczy-kertben egy dekonstruált emlékmű, az ország főterén pedig egy fontosnak gondolt mű másolata: hat év után ezt hozta az emlékezetpolitikai erőlködés a Kossuth-szoborral.

Becker András

 

tetszett_a_cikk3

 

 • kolozsi

  Csak, hogy tisztázzunk dolgokat. Kossuth Lajos olyan lehajtott fejű jobbágy, mint ahogy a Parlament előtt áll, biztosan nem volt. Ez a mocskos banda csúfot űz mindenből és mindenkiből.
  És a birkák legelnek.

  • Szabó János

   Nem egészen. Ha igazán megvizsgáljuk az egyes történelmi korszakok, események fő alakjainak életútját fura dolgok bukkanhatnak elő.
   A kisnemesi származású és előnévvel bíró Kossuth a jogi pályát választotta annak idején. Ügyvédi praxisát két évre felfüggesztették amiatt hogy egy árvaházi alap pénztárnokaként a pénzt elherdálta.
   A császári hadak tél, főváros elleni támadása során a kormánnyal Debrecenbe menekülvén a nemzeti bank teljes ezüst vagyonát a fővárosban felejtették és az a császáriak kezére került. ezt követte a róra elnevezett bankók vagyis a papír pénz kinyomtatása.
   Száműzött politikusként pedig (magát mentve talán??) egy politikus társát a neves katonát egész életére súlyos árnyékot vetve megvádolta azzal hogy a forradalom ügyének árulója volt.
   Lehet hogy a “mocskos bandának” minderről tudomása volt?

   • Katalin Andó

    Nahát! Ilyen következetes gondolkodással vádolja a “mocskos bánság”?

    • Katalin Andó

     Bocs!! Bandát!

    • Szabó János

     Lehet. Kérdezni, emlékezni viszont talán még tudnak ők is, nem csak a kiválóak, a mást kapásból lemocskozók!

   • transformer

    “Az önálló magyar jegybank, a Magyar Nemzeti Bank részvénytársasági formában 1924. június 24-én kezdte meg munkáját.” Azért ahhoz tehetség kell(ene), hogy egy bank teljes ezüst vagyonát 76 évvel annak létrehozása előtt “ottfelejtsék”…

    • Szabó János

     Nem nem az kellett hanem óriási fejetlenség.

   • Mária

    Sőt az is bizonyítást nyert, hogy Kossuth kampánycélokra használta a szolgálati
    konflist, amivel az országot járta és katonákat toborzott az osztrákok
    ellen. Ultraliberálisok tiltakoztak, és a hadkötelezettség azonnali
    megszüntetését követelték, de Kossuth nem vett róluk tudomást.
    Felháborító!
    És mit szólsz az államosított, majd elprivatizált rézharangokhoz amiket
    Gábor Áron -Kossuth-közeli vállalkozó- cége fegyverügyletekben használt
    fel?
    Szerencsére Haynau időben véget vetett a közpénzek pazarlásának, és a
    felelősöket bíróság elé állította. Legnagyobb sajnálatára Petőfit és
    Kossuthot nem tudta illő módon felelősségre vonni, pedig Petőfi
    különösen a bögyében volt, mert magyar országimázs terén kifejtett
    tevékenysége sok bosszúságot okozott a Habsburg uralkodónak, különösen
    rossz néven vették tőle a Nemzeti dal című propaganda versikét.

    • Szabó János

     Nyugi! Gábor Áron nem privatizált, nem is rekvirált hanem felhívást tett. A harangokat meg a székelyek adták maguk közcélra vagyis az ő népe. Ilyen volt akkoriban a székely nép ilyen tán még ma is, néha. Kossuthot meg nem én ítéltem el hanem az akkori bíróság, táblabíróság. Nemes lévén megúszta ennyivel, különben lehet hogy börtön várt volna rá. Én úgy tudom hogy ezt követően felhagyott a praxisával és hírlapírónak állt. Az események haladtával pedig forradalmár lett belőle A többit meg már mindenki tudja róla illetve hát tudhatná.

     • Németh András

      Látom az irónia nálad nem jön be. :)

    • Barna Fehér

     Ez csúcsduma!

   • Tamás Polgár

    Ki ne hagyd, hogy 1848 áprilisában magyar csapatokat ajánlott fel az osztrák császárnak Olaszország ellen. 12 pont? Az már majdnem egy hónapos volt akkor, kit érdekel.

   • Kiss Imre

    A cikknek nem sok köze van Kossuth érdemeihez, vagy hibáihoz. Hiszen Kossuth szobor helyére Kossuth szobor került. Itt arról van szó, hogy csak azért is lebontok egy szobrot, helyére másikat teszek politikai indíttatásból, és mert megtehetem. De mindezek közben arra már magasról teszek, hogy művészileg, esztétikailag megfelelően tevékenykedjek. Az se számít, hogy az ország művészeti értékeivel hogyan bánok. Mert a Rákosi érától függetlenül Kisfaludi a múlt század talán legkiválóbb szobrásza volt. Alkotásának tönkretételét semmilyen politikai cél nem indokolja.
    Amúgy a Kossuth Görgey féle konfliktusban jómagam is régóta Görgey párti vagyok, mert véleményem szerint a tábornok a világosi fegyverletétellel katona szakmai döntést hozott, és sok ezer katona életét kímélte meg. De hát az is magyar hagyomány, hogy a szakmai döntéseket nálunk a politika minősíti, így azok sokszor tévesen épülnek a nemzeti emlékezetbe. Nehogy azt próbálja most elhitetni, hogy ezért száműzték a Kisfaludi szobrot. Nagy valószínűséggel a mai többségében jogász végzettségű vezetőknek arról, amiről mi itt most vitatkozunk fogalma nincs.

  • Púrzsubi

   valóban lefele néz, de azért nem mondanám “jobbágyinak” ezt az ábrázolást
   http://nullahategy.hu/wp-content/uploads/sites/9/2015/02/DSZZS20141014001-1024×683.jpg

 • Hanga Hudák

  Szerintem mindkét szoborcsoport mindennél jobban tükrözi az ország mai állapotát.

  • Donald aki nem Trump

   Ha a szoborcsoport nem is, de az mindenképpen, hogy hová “költöztették” őket!

   • Hanga Hudák

    Dehogynem. Csak jobban nézd meg, és értelmezd.

    • Donald aki nem Trump

     tudtam hogy lesz egy marha okos ember aki beleszól! (hülyeséget persze)

 • Alex Shimon

  Mit nem lehet ezen érteni. Kosút úr arra mutat amerre letélakol az államkasszával :-DDDDD

  • Mária

   Kossuth

   • Hanga Hudák

    Honnan tudod, hogy itt Kossuthról van szó. Lehet, hogy egyszerűen csak egy kos -.útról?

    • Barna Fehér

     …aki úr…Ez gyenge volt!

     • Hanga Hudák

      Nálad a pont!

 • Alex Shimon

  Ja. Mutatja az utat az új fiúknak merre fussanak ha bebasz a gebasz :-DDDDD

 • gmihaly

  1: Biztos, hogy Miklós és nem József volt az a Révai?
  2: Miért is kellett a most visszaállított szobrot az elvtársaknak eltávolítaniuk?
  3: Miért is baj, hogy az Orczy-kertbe került Kisfaludi-Stróbl amúgy kiváló szobra?

  • Ágnes László

   1,Biztosan József volt! 2. Csak! 3. Mert a kiváló szoborcsoportnak, ami imponáló elhelyezésben fő helyen magas talapzaton állt, csak darabjait mintha véletlenszerűen magasról szórták volna az amúgyis csúffá tett Orczy kertbe. Egyedül egy Tiborcszerű figura néz szemrehányóan. Kossuthra. Most amúgyis divat Kossuthot deheroizálni. Ehhez nem tudok szólni.

   • gmihaly

    Kossuth nem tudott megfelelő választ adni a bécsi udvarnak a magyar forradalommal és szabadságharccal szembeni trükközéseire. Az persze más kérdés, hogy más se tudott volna. Viszont nagy riválisának, Széchenyinek számos kezdeményezése utólag jobban “bejött”.

    • Kiss Imre

     Ja kérem, nem ez az első, és nem is az utolsó eset, amikor egy politikai vitáról utólag derül ki, kinek volt nagyobb igazsága. De hát az emberek nem biztos, azt követik, akinek igaza, van, mert az emberek vérmérsékletük szerint követnek valakit, vagy elleneznek. De hát ez manapság is így van. Ibsen valahogy azt mondja az igazság nem szavazati arány függő.

  • http://atlatszo.hu/ Becker András

   Kedves gmihaly, dehogynem József, Révai Miklósnak közel 200 évig kellett volna élnie, hogy PB-tag lehessen, javítom.

 • Belga 🍺

  Majd lesz Orbán-szobor a parlament előtt.

  • Mészáros Jenő

   Hát, ha a lába nem ér le a földig…

  • kritschgau

   de a 89-es Orbánról vagy erről a dagadt geciről készül?

 • agador

  Kossuth odabök a kazánházra. Már megint nincs fűtés!
  Majd felállítanak helyett lovasszobrot a mi fénylő csillagunkról.

  • Dr. Poniczky Károly

   Vagy Sejmike lóháton…

 • Károly György

  miért? mutathatna a Fradi pálya felé is

  • Hanga Hudák

   A fradi felé nem járható út lenne.

 • Tamás Polgár

  De fáj nektek, hogy elbontották a komcsi propagandaszobrot. Lenint nem akarjátok vissza?

  • Nagy Kis

   de. . . !

  • Barta Imre

   Olvasol is vagy csaj a sz@r ömlik az orrod alatti byíláaból?!

   • Barna Fehér

    Ezért kár volt fertőzni a billentyűt bunkóság-vírussal! /Üvölts nekem is egy ízeset, ordenárét, testnyílással, nedvekkel, anyázással, kedves fidióta elvtárs!/

  • Dr. Poniczky Károly

   Jól pótolja Orbán, csak nem svájci pénzen, hanem brüsszelin…

  • Kiss Imre

   Azért barokkos túlzás egy Kossuth szobrot komcsi propaganda szobornak minősíteni. Ha meg azt Kisfaludi Stróbl, Horthy házi szobrásza készítette, akkor aztán tényleg megáll az ész. De hát ideköpni valami tájékozatlanul nem nagyon nehéz.

 • Zsuzsa Sas

  már Kossuth sem eléggé fidesssss?

 • Zsolt Tehtube

  Ahogy mesterien, de hihetetlenül pikírten csavarja a szavak jelentését, csakúgy szikrázik az íróból az elvtársi gyűlölet. Részvétem.

  • http://www.kanadaihirlap.com Ille István

   na, ezen még dolgozz egy kicsit. az se ártana, ha kielemeznéd, mitől is gyűlölet. persze, igazad lehet, a szerző felületes. Kossuth “távozásakor” orbánosan privatizálta a hadikasszát. a szoborcsoport eltávolításában ez erősen közre játszott. a Nemzet Faginját zavarhatta, hogy minden nap látnia kellett ezt az emlékeztetőt 😀

   • Zsolt Tehtube

    Ha nem érthető, akkor hosszabb lére eresztve sem lesz érthető. Szándékos vakság ellen kár küzdeni.

  • Flórián György

   Elvtársak már csak a Fideszben…

   A gyűlölet is az ö profiljuk,elég a menekültek vagy a Soros Úr elleni plakátkampányt megnézni..

   • Zsolt Tehtube

    Kossuthot Sorossal összehozni. Pont erről van szó. Erőt egészséget!

    • György Féhn

     Ha ennyire nem ismeri a történelmünket,minek ír ide.Gömbös bizonyára jobban tetszeni Önnek a parlamentnél,de a Fidesz terveiben már szerepel.A tehetségtelen Wachsler majd talál helyet ennek is.

     • Zsolt Tehtube

      Kossuthot összehozzák már Gömbössel is! Esetleg Maoval?

     • György Féhn

      Maga tud valamit.Orbán a mi pénzünkből vasutat épít a kínaiaknak,azon sem csodálkoznék,ha hirtelen egy Mao szobor jelenne meg a Kossuth téren.Láttuk,milyen seggnyalás ment itt.

    • Dr. Poniczky Károly

     Gagyi papi hülyeségei…

   • Kálmán Béla

    Akkor érthető, hogy miért nem szavazták meg a Zétényi-Takács törvényt!

  • György Féhn
   • Péter Vadász

    És ezek az elvtársak ordítanak a pártállam ellen ????? UNDORÍTÓ !!!!

 • Flórián György

  Amihez a Fidesz hozzáfér azt vagy elrontja vagy ellopja…

 • http://www.htmp.hu Három Tarka Macska Párt
 • Fehérvári Zoltán

  André, ez jó kis cikk! gratulálok!

  • http://atlatszo.hu/ Becker András

   köszönet

 • Dr. Poniczky Károly

  Történelmi hülyeségek gyűjteménye jobbról is, balról is, az államkassza meg mindig eltűnik…

  • Tibor Koszoru

   Nem tűnt el New Yorkba vándorolt ,lehet valami jó befektetésbe került. A pénzügy miniszterek ilyenek.

 • józsef knobloch

  Esik eső karikára Kossuth Lajos kalapjára!………………

 • Netgeo Csaba Rigoczki

  Előtte furcsa alakú tér (a csupasz zászlórúdra jutott fény) körötte kerítés (fel ne mássz) mögötte rejtőző tó.