Nyomtass te is!: félbehajtott A4-es lappal a mindent beterítő kormánypropaganda ellen

korbe_NY

A megyei napilapok tavalyi felvásárlása után széles rétegek nem tudnak hozzáférni a kormánnyal szemben kritikus hírekhez. A Nyomtass te is! mozgalom a független sajtóban megjelenő cikkeket juttatja el azokhoz, akik egyébként csak a kormánypropagandát fogyasztanák. Interjú L. László Jánossal, a Nyomtass te is! mozgalom ötletgazdájával, a lapot kiadó eDemokrácia Műhely Egyesület elnökével.

 

 

Honnan jött a “Nyomtass te is!” ötlete? És mikor indult a projekt?

László János: Orbán Viktor külföldi újságírók előtt rendszeresen azzal szokott érvelni, hogy Magyarországon mindent meg lehet írni, tehát sajtószabadság van. Jóllehet, a sajtószabadság azt is jelenti, hogy az állampolgároknak a közügyekben való tájékozódásához széleskörű, sokoldalú és egyszerű lehetőséget kell biztosítani. Ezt elméletben az alaptörvény is garantálja. Magyarországon ez a lehetőséget ma mégsem biztosítják a vidéken élők nagy részének. A Nyomtass te is! projektet azért indítottuk el, hogy egy olcsó és egyszerű eszközzel elérjük azokat a milliókat, akik kényszerűségből, vagy megszokásból csak az M1 televíziót nézik, a Kossuth rádiót hallgatják, a fideszes polgármesterek által kiadott helyi újságokat, és a kormány által elfoglalt megyei lapokat olvassák. Noha az ötlet egy ideje már megvolt, a végső lökést az adta, amikor a fideszhez köthető üzleti körök a nyáron felvásárolták a megyei lapokat.

Milyen szempontok szerint válogatják a szemlézendő cikkeket?

Elsődleges szempontunk, hogy a kormányhoz közel álló sajtótermékekben, televíziókban és rádiókban elhallgatott legfontosabb híreket eljuttassuk az emberekhez. Maradt még ugyanis néhány független újság és hírportál Magyarországon, amelyek tisztességesen végzik a munkájukat, csakhogy ők nem jutnak el elég emberhez. A cél tehát az, hogy ne csak az elfogult, gátlástalan propagandának legyenek kitéve a (főleg vidéken élő) állampolgárok, de más vélemények is elérjenek hozzájuk. Hetente szemlézzük a független sajtót, és az innen kiválogatott, rövidített, közérthetővé tett cikkeink elsősorban a szegénységről, a korrupcióról, az egészségügy, illetve az oktatás állapotáról szólnak. A Nyomtass te is! megyei változataiban pedig a helyieket érintő ügyekről számolnak be. (A megyék a lap negyedik oldalát kapják meg, ahová a helyi aktivisták, ott élő újságírók javasolnak híreket.)

Hány lapszámot nyomtatnak jelenleg?

Mivel sokan egyszerűen csak kinyomtatják, és saját maguk terjesztik a Nyomtass te is! aktuális számait – anélkül, hogy nekünk szólnának erről – nehéz pontos kimutatásokat szereznünk (az újság a mozgalom weboldaláról, valamint a Facebook-oldaláról is letölthető). Az mindenesetre biztos, hogy például Miskolcon heti 3500 példányt nyomtatnak ki, vagy Tótkomlóson 1200-at, de akadnak helyek ahol csak pár tucatnyit. Becslésünk szerint 5-10 ezer körül nyomtatunk hetente. De ez a szám folyamatosan növekszik.

Hány településen terjesztik?

Ahogy az a honlapunkon megtalálható térképen is jól látszik, már több mint ötven településen vagyunk jelen. A cél ugyanakkor az, hogy a megyeszékhelyekről kiindulva előbb-utóbb a legkisebb falvakba is eljuttassuk a Nyomtass te is! aktuális számait. Január közepére már 18 megyében lesznek független médiapartnereink (internetes portálok) és helyi aktivistáink.

Vannak megyei lapszámaik: minek az alapján dől el, hogy egy-egy megyében indítanak egy ilyen megyei számot?

Első körben azokkal a megyékkel vettük fel a kapcsolatot, ahol az alapítóknak, illetve az aktivistáinknak a rokonság és a barátok révén nagyobb beágyazottsága volt. Január 19-ig azonban már minden megyében szeretnénk ott lenni. Miért pont eddig? Azért, mert az amerikai külügyminisztérium még november elején kiírt egy pályázatot ‘Az objektív média támogatása Magyarországon’ címmel, aminek ez a határideje, és amin természetesen mi is szeretnénk indulni. Egy ilyen volumenű pályázat elnyeréséhez ugyanakkor az egész országban jelen kell lennünk. Az építkezés nem áll rosszul, ezen a héten például Kecskeméten és Csongrádban is sikerült olyan helyi internetes portálokat találnunk, amelyek partnerként szívesen részt vennének a Nyomtass te is megyei verzióinak elkészítésében és terjesztésében.

Milyen visszajelzéseik vannak az olvasóktól, illetve az olvasókkal találkozó aktivistáktól?

Az indulás óta szinte nem telt el olyan nap, hogy ne kaptunk volna e-maileket vagy facebookos megkereséseket a lappal kapcsolatban. Ezek túlnyomó többsége támogatta az ötletet, csak elvétve fordultak elő mocskolódó üzenetek. Fontosnak tartják a kezdeményezést. Gyakran kapunk témajavaslatokat, illetve ilyen észrevételek alapján növeltük meg például a betűméretet.

Előfordult olyan, hogy a terjesztést akadályozni próbálták?

Ilyesmiről szerencsére nincs tudomásunk. Bár ehhez feltehetően hozzájárul az is, hogy – főleg a nagyon kicsi településeken – az aktivistáink egy része csak titokban vagy éjjelente terjeszti a Nyomtass te is! példányait. Míg a nagyvárosokban inkább csak ironikusan nevezzük XXI. századi szamizdatnak a mozgalmat, addig a kistelepüléseken ezt az emberek ténylegesen úgy élik meg, mintha valami illegális kiadványt terjesztenének a hatalom háta mögött.

Mekkora költségvetéssel működik jelenleg az egyesület?

Egyelőre inkább önkéntes munkára alapozva és kisebb, jellemzően 5-10 ezer forintos magán pénzadományokból működtetjük a mozgalmat. A pénzt szinte kizárólag nyomtatásra költjük. A hazug híresztelésekkel ellentétben például Soros György nem támogatja a projektet. Akik önkéntes munkával vagy papírral, nyomtatóval, netán pénzzel akarják támogatni a munkánkat, azok a www.nyomtassteis.hu oldalon találják meg az elérhetőségünket.

Sipos Zoltán

 

tetszett_a_cikk3

 

 • SA001

  Miért nyomtassak?

  • Katalin Andó

   Mièrt kèrdezi?

   • Bence László

    Aki a nevét sem meri vállalni, annak kár válaszoni, nem fogja -mert nem is akarja – megérteni.

    • Tamás Farkas

     Van arcod? Netán megsérültél esetleg egy balesetbe vagy ilyen arctalanul születtél? Félre ne értsd, semmi gondom veled, de ha már így a neveket forszírozod én meg azt kérném tőled, hogy tedd ki az arcod is. Vagy félsz, hogy felismer valaki? Koncentráljunk inkább az adott témára és ne a neveket kérjük számon. Szerintem.

     • Bence László

      Ez is egy válasz. Akik felismernének, általában a nevem is tudják. Egyébként nem vagyok félős tipus. A stílusodon pedi érdemes lenne kicsit csiszolni. Nem volt humoros, annál inkább bántó. Ha jól emlékszem, és nemsértegettelek.

     • Tamás Farkas

      Szépen megmagyaráztad, hogy miért nem teszel ki profilképet. Miből gondolod, hogy más pont ilyen vagy hasonló okok miatt nem tesz ki valódi nevet? Miért is kellene csiszolni a stílusomon? Mi is az az etalon, szint amihez hozzá kellene csiszolni? Esetleg a tiédhez? Elmondanám, hogy nem is humornak szántam, ellenben mutass rá, hogy hol volt bántó egyszerű figyelemfelhívó figyelmeztetésem. Valamint, hogy hol sértegettelek. Segítek, nem fog menni. Ne erőlködj. Kéred idézni, hogy hol és kivel voltál, egyszerűen alpári és-velem ellentétben-bántó és sértő? Kéred? Eléggé viccesre sikeredett amit válaszoltál. Akkor még egyszer. Foglalkozzunk inkább a felvetett témával.

     • Bence László

      Sajnálom, ha nem érted, és nem érzed. Részemről felejtős az eszmecserénk, ne eröltesd, nem fogok válaszolni.

     • Tamás Farkas

      Félreértettél, nem akartam erőltetni, hogy válaszolj. Egyébként ahogy gondolod. De ne felejtsd el: nekem a nevem mellett az arcom is ott van. Mindig, mindenhez.

   • SA001

    Mert nem értem. Azért szoktunk kérdezni. Anyukám megtanította.

 • Oszkar Kovacs

  Majd betiltják a nyomtatókat, mint az “átkosban”.

  • Simon Gábor László

   Akkor nem volt nyomtató, stencilezőket és írógépeket kellett elzárni ünnepek előtt és volt TÜK, ahol a “kényesebb ” pappérokat tárolták, ha szükséged volt rá. aláírásodra kiadták.
   …. stb.

 • Molnár Lajos

  A szabad sajtó nem egyenlő a hazugságok terjesztésével. Márpedig ti, liberálisok nagyon ritkán írtok igazat, legfeljebb csak azt hiszitek.

  • Tamás Farkas

   “A szabad sajtó nem egyenlő a hazugságok terjesztésével.” Ez igaz. Kérdésem, hogy mivel egyenlő? A kormányközeli személyek általi felvásárlásokkal? Hogy aztán abban csak kormány propaganda illetve a “minden szép és jó” írások, sulykolások jelenjenek meg? Gondolom tudod mennyi lap van Mészáros és társai kezében. Még ha nem is írnának semmit, az a lényeg, hogy az ellenzék se írhasson benne. Illetve független kritikus hang ne szólalhasson meg. Mert kb. azokban a lapokban csak a sport hírek igazak. Talán. Nem szánalmasan undorító kicsit?

   • Molnár Lajos

    Egy szóval sem állítottam, hogy azok különbek.
    A szabad sajtó értelmezés kérdése. Azonban amit a mai liberalizmus “szabadság” alatt ért, az valójában sokkal inkább káros, sőt kóros szabadosság. Ezért én nem támogatom azon ötletüket, hogy bármit szabad legyen írni, mert hatalmas sokaság issza a kézzelfogható ostobaságokat is. És ezt egyes nem kifejezetten jó szándékú entitások ki is használják. Ilyen entitás többek között a számunkra megjelenő kormányzati rendszer is, de a haszon legjavát nem ők, hanem a mögöttük megbúvó valódi hatalom képviselői aratják le. Ne hagyjuk!
    Naivitás azt képzelni, hogy a sajtót pusztán a perelhetősége megakadályozza abban, hogy valótlan, rágalmazó írásokat terjesszen. A sajtót ilyen eszközökkel nem lehet kényszeríteni etikus határok közé.
    Ennek oka elsősorban az, hogy a kezdeti állapotot semmilyen bírósági végzés (nem teheti semmissé- jav.) nem állíthatja vissza. Ezért véleményem szerint a rágalmazó lapokat, médiumokat meg kell fosztani a további működés lehetőségétől.
    A ma működő internetes médiumok nagy többsége a szemétben végezné ezen elv alapján. Nem vagyok annyira naiv, hogy ne látnám, ez kivitelezhetetlen. Azonban az ilyen gerillaakcióknak, mint a fenti “nyomtass, amit akarsz!”, csak egyetlen hatásuk lesz maradandó – a káosz. Arra pedig szerintem éppen nem sok szükség van.

    • Tamás Farkas

     Szerintem azon kijelentéseddel, hogy nem támogatod, valamint, hogy meg kellene fosztani a további működésüktől ha valóban rágalmaz és félrevezető írást tesz közzé, egy kicsit a sajtó szabadságot kérdőjelezed meg. Valamilyen szinten ez is a szabadsághoz tartozik bár nem kellene és nyilván nem etikus. Tudom, hogy hiába a helyreigazítás egy valótlanul állított írásban, az emberekben azért megmarad az eredeti állítás valamennyire, vagy is inkább a gyanú. Véleményem szerint igen is megakadályozza (ha nem is teljes mértékben) hogy legközelebb a valóságnak megfelelő tájékoztatást tegyen közzé. Pont a mai világban amikor mindenért lehet perelni, bíróság elé vinni bármit. A helyreigazítás mellé szabnak ki elég szép összegű pénzbüntetéseket is, bár most egy példa sem jut eszembe A pénzalapú világunkban pedig ez eléggé visszatartó erő lehet tekintve, hogy szükségük van a fogyasztó táborukra illetve újakra. Az óvatos fogalmazásuk, szóhasználatuk szépen végig követhető sok évre visszamenőleg. Lapokat betiltani diktatúrákban szokás. “A ma működő internetes médiumok nagy többsége a szemétben végezné ezen elv alapján.” Ez így van, nem kétlem. “Azonban az ilyen gerillaakcióknak, mint a fenti “nyomtass, amit akarsz!”, csak egyetlen hatásuk lesz maradandó – a káosz. Arra pedig szerintem éppen nem sok szükség van.” Az állampolgárok korrekt és tényszerű tájékoztatása megoldaná ezt a problémát. Minden negatívum nélkül mondom, hogy nagyon sok a megvezethető ember, kisebb, elmaradottabb falvakban, távol a médiától és mindenfajta hírközlő eszköztől nehéz megítélni sok mindent és helyesen dönteni. De melyik az amelyik ezt teszi? Mire mondhatom, hogy hiteles, elfogadható?

     • Molnár Lajos

      Én nem hiszem azt, hogy a mai világban nagy vívmánynak kellene tartani azt, hogy minden(ki) perelhető. Mert ezen kizárólag a jogszolgáltatás elemei keresnek, mindenki más bukik rajta, végső soron pénzt. Akkor miért kellene ezt a lehetőséget piedesztálra állítani? Nézzük onnan a kérdést, hogy ha engem megrágalmaznak, már azzal is vesztettem, ha az orgánum megkövet, helyreigazít. Ha pedig ezt nekem hosszas, akár öt évig tartó (nem olyan ritka) pereskedés után sikerül ez, arra éppen semmilyen gyógyírt nem jelent, ha a bíróság kiterheli rá az összes költségemet. Aminek a behajtása olyan, mint az elsőbbség a kereszteződésben, akkor lehet vele élni, ha megadják. Ha meg nem, akkor….
      Szóval egy jogi kényszerítés számomra halottnak csókkal felérő valami, mert mindenképpen erőszakot tettek rajtam, vagy így vagy úgy. A tisztelt sajtóorgánumok ezzel a helyzettel durván visszaélnek. Nem látom a szándékot sem, hogy ezen változtassanak.
      Alapvetően mindenki megvezethető. Én nem gondolom, hogy távol a világtól az ember elbutulna. Ha ez így lenne, akkor a XX. századot csupa retardált kezdte volna meg. Azt hiszem, nem így volt. Kis világunkban a média nem pusztán hazug beállításokat közvetít, hanem érdemtelenül és jogellenesen előtérbe is tolja magát.
      Ahhoz pedig, hogy a legtöbb ember számára ez fel sem merül, már az oktatási rendszer legalján kereshetjük az okokat. Már az első közösségi oktatási formában, az óvodában megkezdődik az emberpalánták helytelen irányba dresszírozása, ami aztán oda vezet, hogy elfelejtenek gondolkodni, és kritika nélkül átveszik a nekik előre moslékként, vályúban felszolgált világképet.

    • Tamás Farkas
 • László Kerekes

  Hülyék játszanak partizánosdit.

  • Tamás Farkas

   Te meg az okoskodó megmondó embert. Ahogy látom, szinte mindenhol megjelennek az aranyköpéseid.

  • Bence László

   Te legalább névvel írsz, ezért megérdemled az udvarias választ. Nem kellen hülyének nevezni azokat, akik megpróbálnak egy diktaturában hiteles tájékoztatást adni többek között arról a mérhetetlen rablásról, amit “szeretett” vezérünk, és bandája folyamatosan elkövet.

 • Egon Kántor

  Ez az oldal nem hívő fideszeseknek szól! Nekik coki! Tünés nyalni a főnökhöz!

 • Tamás Farkas

  Már várom mikor jelenti ki a magasságos rezsi disznó, hogy ez is Soros műve. Sőt! Ő is ott mászkál az utcákon, álruhában! Aztán gyorsan alkotnak egy új törvényt ami megtiltja az ilyen fajta tájékoztatást, ami majd bekerül a gránitos alaptörvénybe is. Gondolva a jövőre.

 • wereko

  Ez olyan mint a MUNKÁT , KENYERET felirat a gyárak kerítésén régen. Úgy látszik a balhibbantak valami furcsa kór okán vonzódnak a festékhez. :)

  • Hajduk Ferenc

   Anyád picsájába takarodj vissza, te agymosott, barom fideSS-es!

   • csaba

    EgY MEGÉRTŐ,TOLERÁBS BALLIBA.hogy vernéd anyádba a faxod.köcsög.

   • wereko

    Csak toleránsan elvtárs ! Tudod Te is más vagy , Te sem vagy más ! És most énekeljétek el a Juventust Illetve az Internacionálét ! A francba , mindig összekeverem.

    • pypi

     Jó gyógyszert vettél be ma?

  • Bence László

   Neked sincs rendes neved? Félsz, hogy a szomszédok nem fognak visszaköszönni? Akkor ne írj ekkora baromságokat.

  • pypi

   Téged azok a ” balhibbantak ” neveltek fel.
   De sajnos csak a hibbantság ragadt rád.

 • Maki Hakapeszi

  soros keze betette a lábát.Tolja a lóvét vidékre,ahogy ígérte.

  • Bence László

   A neved nem mered kiírni ? Álnéven könnyebb hülyének lenni?

 • csaba

  Mekkora a csóróság van ballibáéknál.SZÁNALMAS.

  • pypi

   A pofád hol van? Nem mersz nyíltan szembenézni te kakajani. Csórók vagyunk,mert a stadionépítés sokba kerül.

 • Tamásné Csorba

  Legyen leírva az igazság is!

 • Hajduk Ferenc

  Mi van? Idegesen szar a helyesírásod, buzi fidesznyik?! Szakadt volna a fejed anyádba, kis geci!

 • csupaszv

  Ez a 21. századi szamizdat?
  Az ország és választó polgárainak szégyene, hogy ide – fénymásolt papírlapok terjesztésére – juttatták a független hazai sajtót.
  Ha valami ellen, akkor ez ellen tömegesen tiltakozni kell. A szórólapozás nem 21. századi megoldás a hírek továbbítására.

  Helyi, vidéki lapokat kell alapítani, az hatékonyabb és olcsóbb. Céges reklámbevételek segítenek a fenntartásában. Azzal kell kezdeni, reklámtartalmakat szerezni, utána jöhet a lapszámok összeállítása és terjesztése.

 • http://bircahang.org maxval bircaman bircahang.org

  Vicces kamuakció.