Osztrák ügyészek vizsgálják az Eximbank-vezér halálát

Fotó: Komka Péter/MTI
Fotó: Komka Péter/MTI

 

Vizsgálja a salzburgi ügyészség Urbán Zoltán Eximbank-vezér halálának körülményeit – nyilatkozta az Átlátszónak a hivatal szóvivője, aki 3-4 héten belülre ígért eredményt. A boncolás szerint szívroham végzett a bankárral, s bár egy sípályán vesztette életét, a hatóságok jelen tudása szerint nem történt síbaleset. Ismerői szerint a bankárt az utóbbi időben munkahelyi stressz nyomasztotta, különösen miután Magyarország elbukta vitáját az Eurostattal szemben.

 

 

December 30-án sielők találták eszméletlenül Urbán Zoltánt az Achet Jet nevű sífelvonónál az ausztriai Flachau im Pongau síparadicsomban. Flachau a Salzburg-Villach autópálya mellett található Nyugat-Ausztriában. Urbán 57 éves volt.

Barbara Fischer, a salzburgi ügyészség szóvivője az Átlátszónak elmondta: még nem zárták le a haláleset vizsgálatát, pár hét múlva várható eredmény. Hangsúlyozta, rutineljárásról van szó, amit minden rendkívüli halálesetnél elvégeznek.

Egyelőre annyi tudható, hogy a bankár szívrohamot kapott, ezért vesztette életét. A megtalálása után pár percen belül kiérkezett orvos csapat megpróbálta újra éleszteni, de erőfeszítéseik nem vezettek eredményre.

Urbán 2015 óta vezette az állami tulajdonú Magyar Export-Import Bank Zrt.-t. Az Eximbank hitelezési gyakorlatáról, arról, hogy hogyan pumpálják kormányközeli oligarchákhoz a milliárdokat az Átlátszó hosszas elemzést írt egy évvel ezelőtt, megemlítve benne a legfontosabb „baráti” hiteleket, mint például a Párizsi-udvar, vagy a TV2-felvásárlás:

Házipénztárként használják az Eximbankot kormányközeli üzletemberek

A cikkben természetesen megemlékeztünk Urbánról is, aki azután került a bank élére, hogy elődét, a még a Matolcsy György által vezetett NGM által favorizált Nátrán Rolandot egy vitatott ingatlanbérlés apropóján dicstelenül levették a tábláról.

Puskásnak frontolt?

Bár formálisan Urbáné volt a vezető szerep, a bank legalább ennyire „fontos embere” az üzleti vezérigazgató-helyettes, Puskás András, aki korábban a Rogán Antal vezette V. kerület alpolgármestere volt. A bank friss közleménye szerint a vezérigazgatói teendőket az „átmeneti időszakban” Puskás és Jákli Gergely ügyvezető látják el.

Urbán nyilvánosan elérhető életrajzai 1990-től, harmincéves korától említik a munkahelyeit (Iparbankház, OTP, Hypo Vereinsbank, MFB, Dresdner Bank).

Korábbi cikkünkben forrásaink igazi sötét lóként jellemezték, amennyiben koránál és szakmai szerepénél fogva akár közismert bankár is lehetne, de nem igazán tűnik annak. Annyira nem, hogy számos piaci bennfentessel beszélgetve is csak az MFB mint volt munkahely ugrott be róla elsőként és másodjára is beszélgetőtársainknak.

A magyarázat bankárkörök szerint pofonegyszerű: olyan első embert kerestek, aki frontolja Puskásék üzleteit.

Földi Lászlót is felügyelte

Céges érdekeltségei nagyjából az önéletrajzot követik le. Akad azonban, amit mindeddig nem vertek nagy dobra. Urbán 2000-ben pár hónapig fb-tag volt Földi László Defend Security Kft.-jében. Olyan illusztris társaságban, mint például Földi ügyvédje, a néhai Bárándy György, Vidus Tibor, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatója, valamint Gálszécsy András volt titkosszolgálati miniszter.

Az újabban migránsellenes fröcsögéseiről ismeretes Földi korábban a nemzetközi hírszerzés, az Információs Hivatal műveleti főigazgatója volt. A Defendet már obsitosként vezette és tulajdonolta, a cég az első Orbán-kormány kedvenc biztonsági beszállítója volt (portrécikkünk Földiről itt olvasható). Hiába dőlt az állami pénz a Defendhez, a cég mégis nehéz helyzetbe került, ekkor szállt be az állami MFB.

Urbán maga sem rejtette különösebben véka alá, még az ellenzéki időkben sem, hogy rokonszenvez Orbán pártjával, mondják róla ismerői.

Nyomasztotta a stressz

 „Jellemző az ország állapotára, hogy még bankárkörökben is többen kételkednek, hogy baleset volt-e Urbán halála” – mondták most az Átlátszónak nyilatkozó illusztris, ám nevük elhallagatást kérő bankárok, akik szerint kizárt dolog hogy ne baleset történt volna.

Szerintük az utóbbi másfél évben Urbán ránézésre évtizedeket öregedett, láthatóan nyomasztotta a stressz. Tipikus topmenedzsernyavalya, megtoldva azzal, hogy

„…azt is ő írja alá, ha alacsony kamattal meghitelezik, hogy Tiborcz István megvegye Csongrád megyét”.

Bizonyára voltak haragosai, minden bankárnak vannak – fűzik hozzá -, de nem a kinevezők, sokkal inkább a hoppon maradt kuncsaftok között. A fideszes korifeusok most éppen hogy nagy gondban lehetnek: ilyen remek hivatalnokot, aki ráadásul tisztakezű is, azaz olcsó – márpedig ennek ellenkezőjét senki sem állítja, azok sem, akik nem becsülték nagyra Urbán tevékenységét -, aligha találnak könnyen.

Mégis akad valami, amiért a közelmúltban tényleg megorroltak rá a legfelsőbb szinteken: a magyar kormány vs Eurostat vita az Eximbank (továbbá az MNB-alapítványok és a garanciaalapok) elszámolásáról.

Tavaly őszre kiderült, az Eurostatnak adott igazat az európai statisztikai döntőbizottság: az államháztartásba kell sorolni ezeket a közpénzcsapdákat is. Több százmilliárd forint a tét, ami az államadósságot duzzasztja, igaz, a G7.hu információi szerint a magyar kormány kijárt némi haladékot a választásokig.

Bár ez a magasdiplomácia ügye, a magyar lobbit segítő jelentések, számítások az érintetteknél, így az Eximbankban is készültek. Márpedig Urbánnak észlelnie kellett, hogy nem áll jól Budapest szénája, mondják kormányközelben.

Hozzátéve, hogy könnyebb is volt őrá haragudni, mint olyan fajsúlyos játékosokra, mint például Varga Mihály vagy Matolcsy György.

Kapcsolódó cikkeink

Házipénztárként használják az Eximbankot kormányközeli üzletemberek

Az Eximbank 2 millió eurója és a szolnoki Tisza Szálló is ráment a Túró Rudi sikertelen kínai bevezetésére

Hivatalos: bedőlt a diósgyőri vasmű, az Eximbank aggódhat

Bukott perért is nagyvonalúan honorálja az Eximbank a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodát

Egy értékbecslés szerint piaci áron bérelte az Exim Bank a székházát a kegyvesztett Nobilis Kristóftól

2,3 milliárd forint kölcsönt adott az Eximbank a Váci1 üzletházra

Rádi Antónia

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Sebaj, Tóbiás!

  Nyilván van valahol a fiókban egy kis jegyzet – az ilyen tisztakezűeknél gyakran előfordul – ahol az aláírásához vezető utat dokumentálta.

 • Orbán Szekta Zrt.

  Nem értem, hogy lehet immár három gyanús haláleset után is kormányzó erő a fidesz?

 • Berta Csacsi

  Simán megölték.

  • János Végh

   Kiderül, hogy nyomasztotta ahogy a köztulajdonu bank “üzemelt”:ami szerintem az, hogy több tucat-többségében diktatúrákba – kellett kiajánlani sok-sok-általában -500 millió dollárt vállalkozói magánosúlásra.Eredményről semmi.Szijjártó lehet hogy a hazát belülről fogja boldogítani?

   • George inaRow

    nagyobb kutya ő annál, mint hogy ilyennel pöcsöljön

  • László Ékesi

   Igaz. Csacsi vagy. Nagy csacsi…

 • Edith Sebok

  A te cikked egy propaganda a meghalt banker ellen!! Meg penzt is kersz erte?? Micsoda mocskos firkalo vagy!!! Ezt az embert meg el se temettek, de mar ocsmanyolod. ROHADEK!!!

  • xKARATEDOGx

   Érdekes elképzelésied vannak az újságírásról, kedves Edit (h-val). Halálhírt nem lehet megírni? Temetésig titkolni kell? Halál körülményiet sem? Tényeket az elhunytról? Semmi? Tényleg érdekel hogy működnek a hírek a kis világodban? :) És aki rosszat tesz az nem rohadék, csak aki megírja?
   Megjegyzem (szerintem) ez egy egész kedves és kiegyensúlyozott cikk volt, amiben elismerték a szakmai kvalitását, nem nevezték korruptnak, sőt, és kiemelték, hogy nagyon stresszelt azon, amiket cisnálnia kellett. Tehát nem volt teljesen szar alak, mivel a rossz dolgok miatt rosszul érezte magát.

   • Delfi

    Ahogy az eredeti mondás tartja, halottról jót vagy igazat. Ennek simán megfelelt a cikk.

   • Ilona Szöllősyné Dinnyés

    Bizony!!!

  • Sebaj, Tóbiás!

   Átküldtek a Ripostról?

  • Henry Case

   Mit jelent az, hogy “ocsmányolod”? Ékezetekről hallottál? Először tanulj meg magyarul, azután fikázz másokat! Vagy te is valami németországi riherongy vagy, aki külföldről magyar?

  • Delfi

   Ha eltemették volna, akkor már le lehetne írni, hogy fidesz házipénztárt üzemeltetett közpénzből?

 • Péter Walter
 • Edith Sebok

  Te rohadt hulye, ha valaki kulfoldrol ir, ott a gepen nincs “ekezet” !! Te biztosan hogy nem Magyar vagy, mert a Magyar nem ilyen hulye !!!! Mindig a Fidesz!!! Ha maguknak faj az a kis muszeruk, vagy nem tudnak elvezni, akkor biztosan a Fidesz a hibas!! Magat biztosan a SOROS fizeti!!!!

  • Gfgfg Fgfgf

   Menj orvoshoz. Ha időben érkezel meggyógyít..

   • rambaldi rambaldi

    Vagy te. Nincs Rezsim nincs semmi visszaélés, csak tehetségtelenek hatalom vágya. Ez az ellenzék. Nézd meg az átlátszó butája a magyart húzta át, nem elé rakta a demokratikusat, bár Magyarországon demokrácia van.. Ezért akarnak anarchiát a tehetségtelenek…

    • Ilona Szöllősyné Dinnyés

     HahahaMiért nem vállalod a nevedet???Az irásod,sántit.

   • Ilona Szöllősyné Dinnyés

    Bizony igaz!

  • Ilona Szöllősyné Dinnyés

   Igen,mindig ,van bőven a fülük mögött,a fidesz már a saját hazugságaiba fulladozik ,szegény bankár nembirta cérnával!! Jó lenne már ha nyitott füllel szemben járnátok!Tájékozódni kell!

 • IMOPB

  Ő legalább nem egy rendőrkocsi hátsó ülésén kapott szívrohamot. És nem is egy osztrák nyugdíjas ütötte el.

 • Béla Toller

  Miért fájt volna a feje ennek az embernek ? Nem az érdemei miatt került a bankhoz és nem is az érdemtelensége miatt került volna el onnan. Még pár év és nyugdíj, kitömve néhány semmi munkát sem jelentő ám jövedelmező FB tagsággal, stb. A szíve, a szíve nem bírta – hiába síelt, meg minden, a szíve nem bírta ! A jelleme még bírta volna !

 • Vidéki

  “Márpedig Urbánnak észlelnie kellett, hogy nem áll jól Budapest szénája, mondják kormányközelben.”

  Rádi Antónia is kormányközelben lehet, ha kormányközeliektől ilyen fajsúlyos pletykákhoz hozzáfér!