Tetőfokára hágott a paranoia: összeesküvés-elméletet sejtenek a propaganda kigúnyolása mögött is

propagandagenerator

Az interneten botlottunk bele a minap egy amerikai összeesküvéselmélet-generátorba, amely az Egyesült Államokban terjedő álhíreket és propagandát figurázza ki. Az Átlátszó stábja olyan jól szórakozott rajta, hogy úgy döntöttünk: elkészítjük ennek magyar változatát, azaz mi is csinálunk egy kormánypropaganda-generátort. Olyan jól sikerült, hogy néhányan már a humor mögött is összeesküvést sejtenek, ezért megnyugtatjuk őket: nem gyűjtjük a telefonszámok utolsó négy számjegyét, és egyébként sem lehet senkit beazonosítani ez alapján.

A játék lényege, hogy négyszer tíz kifejezést illeszt egymás mellé, amelyeket bármilyen kombinációban olvasunk össze, nyelvtanilag értelmesek lesznek. Nagyon sok ilyen mém kering egyébként az interneten: legutóbb egy olyat láttunk, amely a születésnapunk alapján mutatja meg a “vadásznevünket.”

Ha megvan a négyszer tíz kifejezés, már csak egy random számsor kell, hogy mindenki kapjon egy véletlen mondatot, és erre tökéletesen alkalmas például a telefonszámunk utolsó négy számjegye. Hiszen telefonszáma mindenkinek van, ráadásul nincs benne rendszer és még ártatlan is: a telefonszámunk utolsó négy számjegyéből semmiféle személyes adatra nem lehet következtetni.

Ám úgy tűnik, rosszul gondoltuk: néhány olvasónk mégis arra gyanakodott, hogy ezzel a fondorlatos módszerrel pályázunk a mobilszámára.

Magyarországon már olyan szintre ért a paranoia, hogy van, aki egy ártatlan játék mögött is konteót lát. Annyira sok összeesküvés-elméletet hallunk mostanában, hogy már az ezt kifigurázó játékban is összeesküvés-elméletet sejtenek néhányan. 

“Ha holnap az első számokra találtok ilyet ki akkor gyanakodni kezdek és nem dőlök be. Még a végén összerakjátok és Sorosnál landol” – írta egy kommentelő a Facebookon.

Ezért itt és most leszögezzük: nem gyűjtjük és nem tároljuk senki telefonszámának az utolsó négy számjegyét. Aki kommentben önszántából odaírta azt, vagy elárulta a játék eredményével, az bármikor törölheti. A telefonszám utolsó négy számjegye ráadásul nem személyes adat, hiszen nem köthető konkrét személyhez.

A telefonszám utolsó négy számjegye elől ugyanis még három számjegy hiányzik, és a szolgáltatóra utaló előhívó sem ismert. Azaz akár háromezer olyan ember is lehet, akinek a telefonszáma utolsó négy számjegye megegyezik.

Ha valaki mégis félne nyilvánosan, a közösségi médiában kiírni a játék eredményét, azzal sincs semmi baj. Olvassa össze a ‘saját’ mondatát, majd ismételje meg bármilyen másik négy számmal, vagy olvassa el, a többieknek mi jött ki. Majd egyszerűen ne írja oda a kép alá, mi volt a saját mondata. Hiszen mi csak annyit akartunk, hogy nevessen egy jót – és ha ez teljesült, akkor már elértük a célunkat.

Kőműves Anita

 

 

 • Hangulatjelentő Mszmp

  Bonyolult! Ebből valami egészen jót kilehetett volna hozni, de így? Anita próbálkozzon még, hátha?!!!

  • Zoltan Hazafi

   Hiába is próbálkozna szegény – kétbitesnek minden bonyolult.

 • imre veres

  Az 1.ponthoz javaslom még a :mesterséges intelligencia.
  A 2.ponthoz:lebontatja a határzárat.
  A 3.ponthoz:a fémtolvajokkal.
  A 4.ponthoz.és használják fel az új börtönökhöz.
  :)

 • Ancsa Piros

  Ez egy ilyen ország: szeretünk parázni. Ha nem így lenne, nem dőlnének be milliók a kurmány propagandisztikus rémítgetéseinek.

  • Hangulatjelentő Mszmp

   Kedves Ancsa! Isten adja, és ne Allah, hogy ezek csak propagandisztikus rémisztgetések legyenek! Könnyű önnek, boldogok a lelki szegények, övék a ………

   • Ancsa Piros

    Elfelejtetted hozzátenni, hogy MAJD HA… Az a kedvencem. És alig 3 éve olvasom tőletek.

 • gmihaly

  Hol vannak azok az idők, amikor a propagandárül levágott “felesleges betűhalmaz” jóvoltából létrejött a PR. Most, hogy a dezinformátorok már saját emeszüleményüket sem ismerik fel és kezdenek belegárgyulni a fejükre növő gigakavarásokba, most kellene magyarázkodások helyett önvizsgálatot tartani. Mi már ebben előrébb vagyunk, mint a nagy önvizsgáztatók.

 • plaszi laci

  Óóóóóó! Paranoia tényleg van… de az is “átlátszó” 😀 😛