Bezárás
Egyéb

Bandaháború a Pest megyei földárveréseken – elkészült az új Ángyán-tanulmány

A Nyerges-Simicska érdekkör rovására újoligarchák gazdagodtak a Pest megyei és budapesti földvárveréseken – egyebek mellett ez is kiderül Ángyán József legfrissebb földügyi tanulmányából. Ángyán a jelenséget bandaháborúnak nevezi.

Ángyán József, a második Orbán-kormány vidékfejlesztési államtitkára 2015 óta készít tanulmányokat az úgynevezett Földet a gazdáknak! program gyakorlatáról. A megyei földárverésekről most készült el a hatodik jelentés. Ezúttal a téma Pest megye és Budapest, ahol 9 ezer 097 hektárt árvereztek el.

A trend a szokásos: sokan nyertek keveset és kevesen sokat. Számokban mutatva: az elkelt 9100 hektár megyei földterület ugyan 149 nyertes árverezőhöz került, de annak 75 százalékát, több mint 6800 hektárt mindössze 27 nagy – 100 hektár fölötti területhez jutott – érdekeltség szerezte meg. Ráadásul az úgynevezett „helybeliek” között is szép számmal találunk olyan – köztük külföldi, például holland illetve olasz származású – cégtulajdonosokat is, akik a földforgalmi törvény abszurd szabályozása folytán, lakhelyüktől és foglalkozásuktól függetlenül cégük székhelye jogán válhattak „szerzőképes helyi földművessé”.

Több mint 7400 hektár, azaz közel 82 százalék, licitálás nélkül, kikiáltási áron, ráadásul a hektáronként 10-35 millió forintos európai földárak töredékéért, átlagosan 1,6 millió/ha megfizetésével került az árverési nyertesekhez.

Jelentős területekhez jutottak kormány-közeli nagygazdák. A tanulmány ide sorolja a ceglédi, árufuvarozással foglalkozó Kaposvári-családot, akik érdekeltségeik révén az összterület több mint 11 százalékát szerezhették meg, illetve Janssenéket, akiknek egyik érdekeltsége Szijjártó Péter futsall-csapatát szponzorlálja. Földhöz jutottak helyi fideszes politikusok, a CBA-üzletlánc egyik tulajdonosa, illetve a Fidesz-támogató MAGOSZ megyei vezetőjének lányai is.

Rádi Antónia

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nincs kitömve állami hirdetésekkel, és nem akarjuk a Fidesznek ajándékozni nemzetstratégiai érdekből. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom