Átrendeződések Mészáros Lőrinc cégbirodalmában

meszaroslorinc_nepszabadsag_vis

 

Elképesztő céges kavarásba kezdett Mészáros Lőrinc, akiről épp csütörtökön jelent meg, hogy 280 milliárd forintos vagyonával immár az ország második leggazdagabb embere.

Heti Lőrincnek is lehetne nevezni a Cégközlöny 18. számát. Annyi változást jegyeztetett be Mészáros Lőrinc cégbirodalma.

Először is, még februárban Mészáros és felesége feles tulajdonnal megalapították a Talentis Agro Zrt.-t. Ez az új cég most beszállt olyan régi Mészáros-féle családi érdekeltségekbe, mint: Búzakalász 66 Felcsút Kft., Vivienvíz Kft., Vért Vadászati Kft.

A régebbi Talentis-cég, a Talentis Group Zrt. a Mészáros és Mészáros Kft.-t váltotta a Bau-Produkt 2002 Kft.-ben, amelyben tulajdonos maradt a székesfehérvári Jüllich-família érdekeltsége, illetve a szintér fehérvári Egyed András. A Talentis Group üzletrészét jelentős, 200 millió forintos FHB-s jelzálog terheli.

A Talentis Group leánya, a Talentis Consulting Zrt. pedig Mészárosék autós cégeiben, a Mészáros Autójavító Kft.-ben és a Mészáros M1 Autókereskedő Kft.-ben lett tulajdonos.

Ugyanez a közlöny tette közzé, hogy Mészáros fia, ifjabb Mészáros Lőrinc ügyvezető lett a Hidas-Vét Hidasháti Dolgozók Kft.-ben, ami közvetve a családi Búzakalász 66 Felcsúthoz tartozik. A családfő és felesége pedig beiratkozott a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. tagjegyzékébe. A Hungarikum viszi az állami cégek alkuszi megbízásait, s már 2016-ban is 1,5 milliárd forintos árbevételnek örülhettek.

Eközben csütörtökön megjelent a Napi szokásos gazdagemberlistájának idei száma. A kiadvány szerint Mészáros példátlan mértékű vagyongyarapodással immár az ország második legvagyonosabb embere Csányi Sándor bankár után. Mészáros aktuális vagyona 280 milliárd forintot kóstál, a tavaly mért javaknál 160 millió forinttal többet.

Mi még a tavalyi szerény 120 milliárd alapján számoltuk ki, hogy Mészáros gazdagabb, mint a két világháború közötti arisztokraták és iparbankárok voltak. S az Index is a tavalyi adatokkal kalkulált, amikor azt írta: ha tartja az ütemet, Felcsút leköszönt polgármestere 2024-re a világ leggazdagabb embere lehet.

Rádi Antónia

Kapcsolódó cikkeink

Mészáros Lőrinc a teljes magyar gazdaságtörténet leggyorsabban gazdagodó milliárdosa – infografikákkal

Túlnyomórészt uniós forrásokból gazdagodtak Mészáros Lőrinc családi cégei az elmúlt hét évben

Titokzatos magántőkealapok Mészáros Lőrinc tőzsdei cégeiben – 60 milliárdos tőkeemelésre készül az Opus Global

Veszélyesen eladósodott a nemzeti tőkésosztály, bankcsődöket hozhat egy kormányváltás

Huszonévesen milliárdosok – így áll a saját lábán az Orbán-rezsim második generációja

Égig érő fák nőttek a pesti tőzsdén Mészáros Lőrinc nyomában