Korrupcióinfó: klónozott tanulmányokkal kaszált a fidesz-közeli tanácsadó cég

Forrás: Korrupciókutató Intézet
Forrás: Korrupciókutató Intézet

 

Nem bűncselekmény, hogy a Voldemort-ügyben is érintett Public Sector Consulting több településnek is eladta szóról szóra ugyanazt a tanulmányt – ezt állapította meg a NAV, és meg is szüntette a nyomozást.

 

 

Előzmények

Simonkáék nem tudnak leállni az unióspénz-szórással: egy nap alatt hat közbeszerzést toltak ki

Az Átlátszó által feltárt ügyben is nyomoznak Simonka György ellen

Korrupcióinfó: teleportált Simonka György családi cégének uniós pénzből épült autómosója

Korrupcióinfó: Milliók mentek dinnyekóstoltatásra is – így működik a Simonka György körüli cégháló

Korrupcióinfó: Fideszes országgyűlési képviselőkhöz köthető közpénznyelő céghálózatot mutatott be Hadházy

Házkutatást tarthattak a dinnyekartelles fideszes képviselőnél

“Felháborító, hogy amikor belefutnak egy menthetetlen csalásba, egyszerűen hülyének tetteti magát a NAV azért, hogy a fő bűnösöket elengedje az ügyből” – így kommentálta szokásos Korrupcióinfóján Hadházy Ákos LMP-s politikus, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közép-dunáltúli bűnügyi igazgatósága megszüntette a nyomozást abban az ügyben, amiben Hadházy tett feljelentést kartellgyanú és hanyag kezelés miatt.

Nem érezte véletlennek ugyanis a képviselő, hogy egymástól több száz kilométerre levő településeken ugyanazt a három budapesti céget hívták meg sokmilliós „egészségmegőrző” projektekre. Egyik cégnek sincsen semmi közzé az egészségügyhöz, annál inkább a Mengyi-ügyhöz. A győztes cég a Voldemort sztori főszereplője, Public Sector Kft. volt – hangsúlyozta a politikus.

A Public Sectorral együttműködő pályázatlovag céghálóról lásd a Korrupciókutató Intézet fenti ábráját.

Az úgynevezett nyomozás a szokásos menetben haladt: a rendőrség elkezdte, majd áttette a NAV-hoz, ahol végül megszüntették az eljárást. Annak ellenére, hogy bebizonyosodott például: Cece és Lajoskomárom fillére ugyanannyi pénzt, nettó 198 ezer-198 ezer, illetve kétszer 2,2 millió forintot fizetett a „Szív és érrendszeri betegklub módszertana” és az „Egészségfejlesztési iroda működési rendjének kidolgozása” című tanulmányokért.

A dolgozatok szóról szóra megegyeznek egymással a két településen, ráadásul ugyanazon a napon állították ki a számlákat, és ugyanaznap igazolták le a teljesítést is.

A NAV szerint ez nem bűncselekmény, ennyi idő elteltével ugyanis szerintük nem lehet kideríteni, mennyi munkaórát dolgozott a Public Sector a tanulmányokon. Arra pedig a megszüntető határozat szerint nem merült fel adat, hogy a települések tudtak volna arról, hogy a pályamunkák azonosak.

„Az idő múlása ellenére én megmondom pontosan, hogy az egyik kamu tanulmányra valamennyi munkaóra ment el, a másikra pedig a kinyomtatáson kívül semennyi. Ez  pedig maga a költségvetési csalás klasszikus esete” – jelentette ki Hadházy.

Rádi Antónia

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Vidéki

  “Felháborító, hogy amikor belefutnak egy menthetetlen csalásba, egyszerűen hülyének tetteti magát a NAV azért, hogy a fő bűnösöket elengedje az ügyből” – így kommentálta szokásos Korrupcióinfóján Hadházy Ákos LMP-s politikus, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közép-dunáltúli bűnügyi igazgatósága megszüntette a nyomozást abban az ügyben, amiben Hadházy tett feljelentést kartellgyanú és hanyag kezelés miatt.

  De ez a Hadházy azokat a csibészségeket nem derítette fel, amelyek családon belül közvetlenül orra előtt voltak!

  Ahogy azt a Bors megírta: 2015 decemberében jelentkezett a Földet a gazdáknak! program földárverésén Hadházy Ákos édesanyja.

  Az asszony három szántóra kívánt licitálni. Mindhárom terület a Twickel-cégek érdekeltségi körébe tartozó településeken található, értékük meghaladta a 300 millió forintot. Ahhoz, hogy Hadházy édesanyja részt vehessen az árverésen, be kellett fizetnie a kikiáltási ár tíz százalékát, vagyis több mint 30 millió forintot.

  A TÖBB TÍZMILLIÓS ELŐLEGET EGY OLYAN ALSZÁMLÁRÓL UTALTA ÁT, AMELYRŐL TWICKEL GYÖRGY TÖBBI STRÓMANJA IS INTÉZTE AZ UTALÁSOKAT.
  Twickel strómanjai – az eddigi információk szerint – többnyire a cégénél dolgoznak. Nincs vagyonuk és komoly jövedelmük sem, mégis több százmillióért tudtak földet vásárolni. B. I. kamionsofőr például 112 millió forintot fizetett ki egy bátaszéki területért, K. I. fuvaros pedig több száz milliót költött szántókra.

  Nagy a felháborodás a Tolna megyei gazdák körében, miután kiderült, hogy a zöldbárónak nevezett Twickel György német származású üzletember az új földtörvényt kijátszva strómanokon keresztül szerzett több százmillió forint értékű földet.

  Szekszárdi borvidék legnagyobb borászata a Twickel Szőlőbirtok (korábban Liszt Pincészet). A birtok tulajdonosa 1993 óta Georg A. Freiherr von Twickel, azaz báró Twickel György.

  Vizsgálatot indított Hadházy ellen a Földalapkezelő | BorsOnline …
  ://www.borsonline.hu/…/vizsgalatot-inditott…/150465
  2018. márc. 29.

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   “Vizsgálatot indított Hadházy ellen a Földalapkezelő” – idézed, helyesen.
   Én pedig ezt:
   “Az ártatlanság vélelme
   7. § Senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg a bűnösségét a bíróság jogerős határozatában nem állapította meg.”
   https://mkogy.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99800019.TV

   Volnál szíves türelemmel várni?

   • Vidéki

    Neked nem gyanús, hogy Hadházy jó édesanyja licitált, de ahhoz, hogy részt vehessen a föld árverésen, be kellett fizetnie a kikiáltási ár tíz százalékát, vagyis több mint 30 millió forintot, amire nem volt saját pénze, ezért azt Georg A. Freiherr von Twickel, azaz báró Twickel György számlájáról utalták át?

    Hamlet nálad gyanakodóbb természetű volt, mondta is: “Valami bűzlik Dániában!”

    • http://anonymand.blogspot.com anonymand

     “Hamlet nálad gyanakodóbb természetű volt, mondta is: “Valami bűzlik Dániában!””
     Helyes a bőgés Sir Robin!
     Igazad van.
     Sőt!
     Minden elképzelhető.
     Az is, hogy valóban volt valami, meg az ellenkezője … is.
     Ha netán prezentálnál nehány dokumentumot (na, ez az ami elképzelhetetlen), ami a gyanúdat igazolja, az jó lenne (én már párszor dokumentumokkal megerősítettem a jogos gyanút, ellentétben veled).
     De lehet, hogy bűzlik.

     Korábban írtad:
     “De ez a Hadházy azokat a csibészségeket nem derítette fel, amelyek családon belül közvetlenül orra előtt voltak!” – ez indirekt beismerése annak, hogy amiket felderített (dokumentumokkal is kiegészítve), azok valóban csibészségek voltak?
     A kérdőjel tán felesleges … is.

     “Vizsgálatot indított Hadházy ellen a Földalapkezelő” – indított, tán helyesen, de még nem van eredménye a vizsgálatnak.

     “Valami bűzlik Dániában!” – anno a Budai-Papcsák duó hetente állt elő “bűzösebbnél bűzösebb ügyekkel”.
     Remélem emlékszel.
     Vagy Molnár Gyula “ügyére”.
     Ugye akkor azt is tudod, hogy mindezek a “bűzös ügyek” mennyire nyertek igazolást.
     Ugye tudod?
     Vagy megírjam én?

    • http://anonymand.blogspot.com anonymand
     • Vidéki

      Meg lehet érteni Sallait is (LMP), ha nem tudta elviselni, hogy Hadházy folyamatosan, arcátlanul hazudozik az etikai bizottsági meghallgatáson.

      Hadházy akkorákat tud hazudozni, hogy félő, hogy leszakad az ég!

     • http://anonymand.blogspot.com anonymand

      Hoztad a formádat.
      Megnyugodtam.
      Érdemi választ egyetlen kérdésre se.

    • http://anonymand.blogspot.com anonymand

     “Hamlet nálad gyanakodóbb természetű volt, mondta is: “Valami bűzlik Dániában!””
     Gyanakvó természetűvé tettél.
     Gyanítom, Gianluca Esposito vagy Soros-ügynök, vagy Soros-bérenc, esetleg Soros zsebében van, de azt sem zárom ki, hogy “érzékenyített” (persze Soros-zsoldosok által).

     “A magyar kormány nem engedi nyilvánosságra hozni azt a jelentést, amelyet az Európa Tanács korrupcióellenes testülete készített az országról.
     Magyarország azon nagyon kevés tagállam közé tartozik, amely nem járult hozzá, hogy a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) korrupcióellenes testülete közzétegye az útmutatásainak végrehajtásáról készült országértékelést.

     Gianluca Esposito főtitkár a Népszavának nyilatkozva “nagyon sajnálatosnak” nevezte, hogy a magyar szervek nem engedélyezték a beszámoló nyilvánosságra hozatalát. A Korrupció Ellenes Államok Csoportja (angol rövidítése: GRECO) azt vizsgálta, hogy az ET tagállamai milyen intézkedésekkel igyekeznek megelőzni a korrupciót az országgyűlési képviselők, a bírák és az ügyészek körében.

     Magyarországon kívül például Fehéroroszország tiltotta meg a róla készült értékelés publikálását, igaz a minszki vezetés mindig is ezt teszi – mondta a főtitkár, aki a GRECO 2017-es jelentésének csütörtöki brüsszeli bemutatóján válaszolt a kérdéseinkre.”
     http://nepszava.hu/cikk/1159013-eltikolt-greco-jelentes
     “Valami bűzlik Dániában!” – de még mennyire!

     • Vidéki

      Légy boldog Gianlucával!

     • http://anonymand.blogspot.com anonymand

      Tudom néked nem hiányzik.
      Megvagy te egyedül is, oszt még beszélgetned sem köll veled.
      Csak az érdemi válasz helyett ismételten egy baromságot hátrahagyva elmenekültél.

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   “A NAV először tisztázta a tényeket: Cece és Lajoskomárom önkormányzata egy-egy TÁMOP-os forrásból egészségügyi célú uniós támogatást nyert. Mindkét helyhatóság meghívásos közbeszerzést írt ki, amikre ugyanazt a három céget hívták meg, amik közül ugyanaz, a Public Sector Kft. nyert.
   Az eljárások közben mindkét helyen bizonyított szabálytalanságokat követtek el, például csaltak a szűrővizsgálatok jelenléti íveivel: Cece 200 lakos után vett fel pénzt, miközben igazából 100 lakost szűrtek csak.
   Az egyik leleplezett stikli az volt, hogy a győztes Public Sector Kft. pontosan ugyanazt a „szív- és érrendszeri betegklub módszertant” adta el mindkét önkormányzatnak, ugyanazon a napon kiküldve a számlát és megírva a teljesítésigazolást. A módszertan kidolgozásáért mindkét helyen ugyannyi órabért, összesen 198-198 ezer forint plusz áfát számoltak el.
   Ugyanezt művelték a két település egészségfejlesztési irodájának működési rendjével, ami szintén egy írott tanulmány. A NAV leírja, hogy betűre ugyanazt adták le mindkét helyen, egyetlen ábra eltéréssel, ugyanazon a napon kiállítva a két számlát, ezúttal jóval nagyobb összeget, bruttó 2 millió 242500 forintot számlázva duplán.
   A NAV leírta, hogy az eljárásokban közreműködő szervezet, vagyis az ESZA Kft. is szabálytalannak találta a fentieket, annyira, hogy rá is pirított a településekre, amelyek ráadásul elismerték, hogy jogosulatlanul vettek föl támogatási összegeket, amiket vissza is fizettek. Vagyis a csalások miatt kézzelfogható kár is érte a településeket.
   Most jön a csattanó, vagyis annak a megmagyarázása, hogy mindez miért a nyomozás lezárását és nem a folytatását indokolja. Miután a NAV levezette, hogy minden kétséget kizáróan történtek csalások és dupla kifizetések az ügyben, az indoklás zárlatában leszögezi: az szerintük önmagában NEM bűncselekmény, ha valaki betűre ugyanazt a módszertant és működési rendet adja le két megrendelőnek. A számlákon szereplő munkaórák elszámolás miatt viszont TÉNYLEG felmerülhetne bűncselekmény gyanúja. A NAV pontosan le is írta, hogy mikor lenne az ügy bűncselekmény. Akkor, ha sikerült volna megállapítaniuk, hogy Public Sector Kft. valójában nem fordított annyi munkaórát a tanulmányokra, mint amennyi a két falunak leadott elszámolásokon szerepel. (És ami, ezt én teszem hozzá, eléggé életszerű annak a fényében, hogy deklaráltan ugyanazokat a szövegeket adták le. ) Csakhogy a NAV szerint „az idő múlása miatt” ma már képtelenség megállapítani, hogy ténylegesen hány órát fordítottak a dokumentumok elkészítésére, így „nem lehetséges (…) kétséget kizáróan igazolni azt, hogy a Public Sector Kft. részéről a számlákon, teljesítményigazolásokon megjelölt munkaórák valótlanok”.
   Ez annyira jó, hogy hadd foglaljam össze még egyszer: a NAV nyomozói hivatalos papírt adtak arról, hogy szerintük képtelenség kimondani egy órabérben dolgozó cégről, hogy hamis számokat vallott be, ha az a cég szó szerint ugyanazt az írásos munkát adta le két megrendelőnek, egyidőben, úgy, hogy azok tartalma megegyezett, és a cég pont ugyanannyi munkaórát számolt el mindkettőre. Vagyis a NAV szerint nem kizárt, hanem komolyan vizsgálandó, reális lehetőség, hogy a Public Sector előbb megírta a tanulmányt X munkaóra alatt, majd újra nekiült, és megint pont ennyi időt fordítva a munkára, megint megírta a szöveget, ami tiszta véletlenül pontosan megyezett az előzővel.”
   https://444.hu/2018/05/03/a-nav-leirta-hogy-milyen-szemermetlen-koltsegvetesi-csalast-kovettek-el-cecen-es-lajoskomaromban-majd-azzal-a-svunggal-megszuntette-a-nyomozast