Bezárás
rendőrség

Nyomoz a rendőrség a rákkeltő adalékanyaggal szennyezett vérnyomáscsökkentők ügyében

Ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendelt el az ügyészség a még óvatos becslések szerint is kétszázezer személyt érintő, rákkeltő kínai adalékanyaggal szennyezett vérnyomáscsökkentő gyógyszerek miatt. „Megnyugtató”, hogy az Európai Gyógyszerügynökség szerint azoknál, akik hét éven át a legnagyobb napi adagban szedhették a forgalomból kivont készítményeket, ötezer betegenként egynél alakulhatott ki daganatos elváltozás.


állítsuk meg a kormánypárti médiafoglalást

Nálunk nincsenek állami hirdetések. Nem is lesznek. Nem is akarjuk, hogy legyenek. Rád viszont nagyon számítunk!
Támogatom az Átlátszót

Társadalmi célú hirdetés

Százezreket sokkolt június végén, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felfüggesztette több valsartan hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását. Az intézet – más európai országokhoz hasonlóan – egy rákkeltő kínai adalékanyag miatt hozta meg ezt a lépést.

Ezt követően az OGYÉI 27 gyógyszer forgalomból való kivonásáról is döntött. Az intézet ezzel együtt felsorolta azokat a hasonló (ugyanolyan) hatóanyagú vérnyomáscsökkentőket (24 féle) is, amelyekhez a valsartan hatóanyagot nem a Huahai Pharmaceuticals szállította, minőségük megfelelő, így ezek a jövőben is forgalmazhatók.

Az OGYÉI az említett sajtóközleményében részletesen kitér a döntés hátterére, mely szerint „egy kínai hatóanyaggyártó, a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals által előállított hatóanyag szennyeződése miatt az Európai Unió területén kapható valsartan hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentők jelentős részét valamennyi tagállam gyógyszerügyi hatósága kivonja a forgalomból az Unió egész területén.” De megtörtént ez a Amerikai Egyesült Államokban és Japánban is.

Mi a probléma?

A valsartan a gyógyszerek azon csoportjába tartozik, amit angiotenzin II‑receptor antagonistának neveznek, és a magas vérnyomás csökkentésére szolgál. Önmagában vagy más hatóanyagokkal kombinálva is rendelkezésre áll.

Ugyanakkor a rendelkezésre álló adatok alapján az OGYÉI szakemberei úgy ítélték meg, hogy a terápia megszakítása súlyosabb következményekkel járhat, mint a feltételezett minőségi hiba, ezért azt javasolták, hogy a betegek használják a náluk lévő készleteket és folytassák a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedését.

A közleményben is olvasható javaslat számos gyógyszertárban zavart okozott. A gyógyszerek forgalmazásának tiltása ellenére a patikák egy részében az idézett mondattal, javaslattal „nyugtatgatták” a betegeket, hogy szedjék csak nyugodtan az eddigi gyógyszert.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a gyógyszert szedő betegeket ért potenciális kockázatok felmérésének előzetes eredményei alapján feltételezi, hogy azok körében, akik 7 éven át a legnagyobb napi adagban (320 mg) szedhették a forgalomból kivont készítményeket, ötezer betegenként egynél alakulhatott ki feltételezhetően daganatos elváltozás a gyógyszerekben lévő N-nitrózo-dimetilamin (NDMA) szennyezőanyag miatt.

A becslés alapja a szennyeződés átlagos koncentrációja (60 ppm) a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals által gyártott gyógyszeralapanyagban. A szakértők a rák potenciális kockázatát az állatkísérletekből következtették ki.

A világ egyik legnagyobb gyógyszerforgalmazó vállalata, a Sanofi-Aventis Zrt. az OGYÉI bejelentése után pár nappal később közleményben hívta fel a figyelmet a  Magyar Hypertónia Társaság és a Magyar Kardiológus Társaság (MHT) állásfoglalására, amelyben az MHT javaslatot tesz a kialakult valsartan hatóanyagú gyógyszerek kivonásával kapcsolatos teendőkre.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a forgalomba hozatali engedély jogosultak megállapodása értelmében a gyógyszertáraknak  2018. július 30.− augusztus 31. között volt lehetőségük a kivont, minőségi hibás gyógyszereket visszavenni a betegektől.

Tőlük maximum 2 doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítményt vehettek vissza a térítési díj ellenében. A dobozszám korlátozásának oka, hogy egy időben legfeljebb háromhavi készítmény írható fel receptre, így indokolatlan, hogy két bontatlan doboznál több gyógyszer legyen a házipatikában. A készítményt bármely gyógyszertárba vissza lehetett vinni, számla (blokk) hiányában is.

Elrendelték a nyomozást

A százezreket érintő rákkeltő gyógyszerek ügyében Bangóné Borbély lldikó MSZP-s országgyűlési képviselő kérdéseket intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez: „Véleménye alapján beszélhetünk-e a fenti ügyben bűncselekmény megalapozott gyanújáról? Ha igen, miről, ha nem, miért nem? 2. Mikor indít az ügyészség hivatalból büntetőeljárást?”

Polt Péter válaszában azt írta, hogy a Legfőbb Ügyészség feljelentésként értékelte a hozzá intézett kérdést, amelyet továbbított az azzal kapcsolatos további intézkedésre jogosult Fővárosi Főügyészséghez.

A nyomozást már az intézkedésre illetékes Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség rendelte el ismeretlen tettes ellen ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés vétségének a gyanúja miatt augusztus 7-én. A vizsgálatot a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytatja le. Éppen ezért az ügyben további tájékoztatást a nyomozó hatóság adhat – nyilatkozta az Átlátszónak Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Így szerkesztőségünk a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is megkereste tájékoztatást kérve arról, hogy az ügyben van-e gyanúsított, és ha igen, ki(k), vagy mely cég(ek), de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Csikász Brigitta

Frissítés: Cikkünk megjelenése után érkezett meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság válasza. Abban azt közölték, hogy az ügyben ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés vétség gyanúja miatt nyomoznak, illetve, hogy az eljárásban gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nincs kitömve állami hirdetésekkel, és nem akarjuk a Fidesznek ajándékozni nemzetstratégiai érdekből. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom