Bezárás
közbeszerzés

Mészáros Lőrinc cége a becsült árnál 6 milliárddal drágábban épít árvíztározót a Felső-Tiszán

Mészáros Lőrinc néhány év alatt lett az ország leggazdagabb embere.

Bevett gyakorlattá vált, hogy az eredetileg becsült árnál drágábban tudnak csak munkákat elvállalni Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos érdekeltségei, és még így is sorra nyerik a közbeszerzéseket. Most a Mészáros és Mészáros Kft. a KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt.-vel közösen építhet víztározót 25,9 milliárd forintért az eredetileg tervezett 19 milliárd helyett. A számlát az Európai Unió fizeti.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Az uniós közbeszerzési értesítő legújabb számában megjelent eredménytájékoztató szerint Mészáros Lőrinc egyik építőcége, a Mészáros és Mészáros Kft. ismét jól fizető munkához jutott. A kft. az Országos Vízügyi Főigazgatóság tenderét nyerte el a KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt.-vel közösen. A vállalkozások árvíztározót építenek a Felső-Tiszán, a szerződést a felek idén április 2-án kötötték meg.

Mint a tájékoztatóban szerepel, a projekt célja „árvízvédelmi biztonság megteremtése a Felső-Tisza országhatárhoz közeli szakaszán kialakított árapasztó tározó létesítésével”.  A kiíró reményei szerint „olyan fejlesztés valósul meg, mely megfelel a vonatkozó előírásoknak, és kezelni tudja a jövőben várhatóan magasabb szinten és nagyobb intenzitással levonuló árhullámokat.”

A beruházást eredetileg 19 milliárd forintra becsülte az Országos Vízügyi Főigazgatóság, de a két cég 25,9 milliárd forintért vállalta el a munkát. Az összeget az Európai Unió fizeti egy KEHOP-program révén. 

Az eredménytájékoztató szerint a kivitelezésbe a nyertesek több alvállalkozót is bevonnak majd, melyek egyike Szíjj László építőcége, a Duna Aszfalt Kft. lesz.

Nem ez az első ilyen munkája egyébként a Mészáros és Mészáros Kft.-nek. Az Átlátszó 2017-ben számolt be arról, hogy Mészáros Lőrinc cége nettó 9,839 milliárd forintért kapott árvízvédelmi munkákat a Felső-Tiszán többek között a KE-VÍZ 21 Zrt.-vel együtt – az a beruházás is KEHOP-os programból valósult meg.

Az elmúlt időben több olyan közbeszerzésről is írtunk, amelyeket Mészáros Lőrinc érdekeltségei az eredetileg becsült árnál jóval drágábban nyertek el. Így 6 milliárd helyett 10 milliárd forintért építhet kilenc településen hulladékkezelő műveket a KDV 2018 Konzorcium., melynek két tagja a Mészáros és Mészáros Kft., valamint a Tiborcz-közelinek mondott West Hungária Bau Kft.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nincs kitömve állami hirdetésekkel, és nem akarjuk a Fidesznek ajándékozni nemzetstratégiai érdekből. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom