Sipos Zoltán

újságíró

[email protected]

Facebook

LinkedIn

Twitter

Sipos Zoltán (1980) Kolozsváron él, az Átlátszó Erdély tényfeltáró civil szervezet alapítója. A Censorship Index regionális tudósítója, melynek célja a sajtószabadságot, újságírókat ért támadások feltérképezése, dokumentálása.

2001-től 2014-ig az erdélyi Transindex.ro internetes portálnál dolgozott, különféle beosztásokban. 2013-ban részt vett a Deutsche Journalistenschule és a The Centre for Investigative Journalism nyári egyetemein, ugyanebben az évben részt vett a JTI European Scholarships for Journalists képzésen. 2012-ben részt vett a Freedom House Romania tényfeltáró újságíró-képzésén, itt aztán ösztöndíjat is nyert.

Folyékonyan beszél románul és angolul, németül tanul. Filozófiát, majd szociológia mesterit végzett a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen.

Témái: erdélyi pártok finanszírozása, magyarországi közéleti személyiségek határon át nyúló üzleti érdekeltségei, környezetszennyező nagyberuházások Erdélyben, erdélyi politikai és üzleti összefonódások, erdélyi nemzeti radikális csoportok, a “Neptun-ügy”-ként elhíresült találkozó-sorozat az erdélyi magyar politikusok és a román kormány képviselői között.

Fontosabb, Átlátszón megjelent cikkei:

Magyar állami vállalatok százmilliós adományai segítik az erdélyi Fidesz-projektet

Közpénzből épül a Fidesz erdélyi hátországa

Magyar cégek Romániában: oligarchák, politikusok, és strómanok a havason

Kisgyermekes családok és karlendítés: magyar nemzeti radikálisok Erdélyben I.

Vér nélkül nem lehet: magyar nemzeti radikálisok Erdélyben II.

Kemény székely legények: magyar nemzeti radikálisok Erdélyben III.